Här föds morgondagens tennisstjärnor

På Djursholms tennisklubb spelar just nu unga kvinnliga tennisspelare. Mitt i Danderyd gjorde ett besök och pratade med tävlingsledaren, Thomas Tärnström.

  • Publicerad 17:18, 25 okt 2018

Det ekande ljudet från tennisbollar smäller i otakt i Djursholms tennishall. Här pågår fyra matcher samtidigt i tennisturneringen Djursholm Ladies – Rising Star Tour för åttonde gången.

– Det här är dörren till en framtida proffskarriär. För att komma till de större tävlingarna måste man gå igenom de här tävlingarna. Alla våra bästa spelare har spelat de här tävlingarna, säger Thomas Tärnström som är tävlingsledare i Djursholm.

Tävlingen riktar sig till tjejer som inte har slagit igenom än. En tävling för morgondagens stjärnor alltså, för tävlingar som denna ger poäng i rankningssystemet. Dessa poäng måste tennisspelarna få ihop för att kunna spela på den större tennisscenen.

Under arrangeras 12 tävlingar av denna standard vara hälften för damerna. Nästa vecka går en liknande tävling i Näsby park, Täby.

– Vi skapar förutsättningar för de svenska unga spelarna att spela turneringar på hemmaplan för att delvis hålla ner kostnaderna och delvis för att lyfta sporten och få fler intresserade av tennis, säger Thomas Tärnström.

Thomas Tärnström i Djursholms tennishall.

Hemmahoppet utslaget

Djursholms egna spelare Agnes Mitteregger, 14, stod för en bra insats då hon också är något år yngre än de övriga. Hon tog sig vidare i kvalet men blev utslagen i huvudturneringen i första rundan.

Hon ses som en av svensk tennis nästa stora stjärnor och fick under året en fin utmärkelse. I tennishallen hänger en bild på henne med tennisikonerna Stefan Edberg och Björn Borg.

Agnes Mitteregger, 14 fick stipendium från Stefan Edbergs Stiftelse.

Redan på söndag drar Stockholm Ladies igång i Täby. Den tävlingen ingår i samma tour och genererar rankingpoäng. Det är 19:e gången som Täby arrangerar den tävlingen.

– Det här är en tradition i klubben som samlar alla olika medlemstyper som hjälper till med tävlingen. Ett event som hela klubben samlas kring och det ska bli riktigt kul, säger Kenneth Bergbom om är tävlingsledare på Näsbyparks Tennisklubb.