Fanboy. Mats Westerberg har läst alla LasseMajas äventyr och sett alla film- och tv-produktioner. Favoriten är julkalendern. Foto: Claudio Britos

Här föds lekplatser ur sagorna

De har återupplivat Loffes grill och tagit Fogelströms Stockholm tillbaka till Söder. Vi har hälsat på på ”världens bästa jobb” – lekplatsfabriken som gett oss Långsjöparken och som nu ska bygga upp LasseMajas Valleby.

  • Publicerad 09:00, 1 feb 2019

Genom skyltfönstret ut mot en gata i Midsommarkransen ser man Mats Westerberg såga till en plywoodskiva. På golvet ligger verktyg och bitar av trä utströdda och en stor välvd träkonstruktion fyller ut hela rummet.

– Det är hotellets tak! säger han entusiastiskt när han välkomnar in i lokalen.

Hotellet han pratar om är stadshotellet i Valleby, den fiktiva staden där barnboksfavoriten LasseMajas detektivbyrå utspelar sig. I den lilla verkstadslokalen bygger Mats och hans arbetskamrater på Lekplatsbolaget upp Valleby bit för bit och i juni ska staden stå klar i Härbreparken i Skogås, komplett med högkvarteret, poliskontoret, zoobutiken och hotellet.

Det är inte första gången Huddinge kommun har låtit Lekplatsbolaget skapa en fantasifull lekplats. I  Långsjöparken har de byggt upp delar av Huddinges historia med en liten Loffes grill och det mystiska sjunkna loket strax norr om Huddinge centrum. De har också prisats för parken Bryggartäppan på Södermalm som hämtat inspiration från Per Anders Fogelströms Stockholmsskildringar.

När du går in i kaféet så kanske det redan står någon där bakom disken och säger ”kom och köp!”

Valleby. ”Vi har försökt skapa en fiktiv förlaga, det som Helena Willis tecknade av när hon skapade Valleby”, säger Ivar Inkapööl. Foto: Claudio Britos

”Provar nya tekniker hela tiden”

Mats och hans kollega Ivar Inkapööl är båda två utbildade på Konstfack och har tidigare arbetat som industridesigners och formgivit stora maskiner.

– Vi har världens bästa jobb. Vi provar nya tekniker hela tiden. När vi gjorde Långsjöparken hade jag aldrig tillverkat ett lokomotiv förut, men det är bara att köra, säger Ivar.

I verkstadens andra rum är Vallebys polisstation nästan färdig. Mats pekar på gallret i stationens bakre delar. Cellen ska utrustas med en brits och en flyktväg, precis som i ”Fängelsemysteriet” då Lasse och Maja upptäcker ett hål i cellvägen efter att en fånge har rymt.

– Traditionella lekplatser fokuserar mycket på fysisk lek. Vi fokuserar på rollekar. Om du springer runt tar leken snart slut, men rollekarna fortsätter dag efter dag efter dag, förklarar Mats.

– Det blir också lättare att träffa andra barn som du inte känner. När du går in i kaféet så kanske det redan står någon där bakom disken och säger ”kom och köp!”

För att få se de största konstruktionerna som ska förvandla en gräsplätt i Skogås till Valleby tar vi bilen vidare till Konstnärernas kollektivverkstad i Farsta. När man kommer in i den stora lokalen tornar stadshotellet upp sig i två våningar och en hissfärd ner håller Ivar och Gustav på att valsa plåtar till skrovet på LasseMajas huvudkvarter.

"Fartyg är i metall". För Ivar Inkapööl är det viktigt att bygga i autentiska material. Foto: Claudio Britos

Vi hade en dröm, fast den sket sig.

Lekplatsbolaget skapar inte ”copy paste-lekplatser”, som Ivar kallar de klassiska lekparkerna som likt en Ikea-möbel monteras ihop av massproducerade delar från en fabrik. De tillverkar allt från grunden och i autentiska material.

– Svetsningen ska synas som på ett riktigt fartyg, säger Ivar och stryker handen över de buckliga linjerna i plåten.

Mellan verktygen i verkstadshyllorna står alla 26 LasseMaja-böcker staplade. För att hämta inspiration har de läst alla äventyr och sett filmerna och julkalendern. De har även konsulterat seriens skapare Martin Widmark och Helena Willis.

Mats nioåriga barnbarn Sebastian Åkerlund brukar få agera testpilot för att kvalitetssäkra lekplatserna ur ett barns perspektiv. Men för att det ska bli en bra lekplats måste man också tänka på fler än de yngsta barnen, menar Ivar och Mats.

– Mormor och morfar, mamma och pappa ska också trivas och ha något att upptäcka och prata med barnen om, säger Ivar.

Men vad är drömmen att skapa för dessa lekplatsernas Picasso?

– Vi hade en dröm, fast den sket sig. Vi var inkopplade i ett projekt i Ropsten. Att bygga en lekplats i ett gammalt gasverk. Det är en tung industri med massor av rör och pipor. Det skulle vara som att man lekte att man jobbade på gasverket, med omklädesrum, fikarum, kontrolltornet där man skötte allt med alla spakar och grejer. Det hade blivit en publikmagnet, ett landmärke. Turister som kommer till Stockholm skulle kunna leka i ett gasverk, vad coolt. Det skulle bli som i New York där massa coola industribyggnader finns kvar bland andra hus. Men det verkar inte de i Stockholm fatta, nu kommer det förmodligen rivas, berättar Mats.

Tidigare verk

Långsjöparken, Snättringe.
Körsbärsparken, Tullinge.
Poesiparken, Västerås.
Fågelboparken, Svedmyra.
Grönlandsparken, Malung.
Pelle Svanslös lekplats, Uppsala.
Bryggartäppan, Södermalm.
Lillvägen, Älta.
Karlsson på taket, Minsk.

Kollektivist. Ivar Inkapööl håller till i Konstnärernas kollektivverkstad i Farsta. Foto: Claudio Britos

Polismästaren. ”Om du vill bygga ett polishus får du sätta dig in i huvudet på en polismästare,” förklarar Mats. Foto: Claudio Britos

Fler parker på gång

Huddinge kommun förtjänar enligt Mats och Ivar beröm för hur mycket de satsar på lekplatser och parker. Bara i år ska fyra nyanlagda parker och lekplatser invigas och ytterligare två ska börja anläggas.

Kommunens inriktning är ett resultat av det parkprogram som politikerna antog 2013.

– Nu när lekplatserna blir speciella åker folk till andra delar av kommunen. De kan bidra till att skapa intressanta gröna mötesplatser, berättar Camilla Fransson, landskapsarkitekt på kommunen.

Övriga planerade lekplatser ska inte byggas av Leksaksbolaget, men ska ändå bli fantasieggande.

Kästadalsparken i Kästa/Flemingsberg ska bli en sagopark, med en magisk port, en jättes hem och en flygande trasmatta.

Myrparken i Myrängen ska utrustas med en multisportplan och få nya lekredskap på myrtema.

Flemingsbergsparken ska få en scen, en multisportplan och flera andra nya inslag. Sjötorps- och Sjödalsparken ska anläggas under året.

Här bygger Huddinge kommun parker

Härbreparken, Lasse-Maja-parken (invigs i juni).

Flemingsbergsparken (invigs i sommar).

Kästadalsparken, Sagolekplatsen (invigs i vår).

Myrängen, Myrparken (anläggs under 2019).

Sjötorpsparken (börjar anläggas i vår).

Sjödalsparken (börjar anläggas i höst).

Visa merVisa mindre