Julhjältar. Iréne Bierfeldt, Mahfuz Seker, Petra Lindwall och Liza Lövén. Foto: Pekka Pääkkö och Tyra Lövén

Här fixar Värmdöbor jul à la Karl-Bertil

Ingen ska känna sig ensam på julafton. Det försöker Mahfuz Seker, Iréne Bierfeldt och hjältarna på Julklappshjälpen se till med värme, gratis pizza och julklappar till dem som annars blir utan.

  • Publicerad 09:00, 23 dec 2021

Juligt. Iréne Bierfeldt, i förgrunden, och Ewa Engström slår in paket i Guldkantens lokaler på Gustavsgården. Foto: Pekka Pääkkö

Tomtesyssla. Ewa Engström slår in paket i Guldkantens lokal på Gustavsgården. Foto: Pekka Pääkkö

300 äldre får julklapp av Guldkanten

I ett rum fullt med klappar står Iréne Bierfeldt och slår in paket. Julklapparna är påväg till kommunens äldreboenden, där de ska delas ut på julafton.

– Alla får en julklapp. Jag brukar hålla utkik hela året efter julklappar till bra pris. Så fyndar jag när det är rea, säger Iréne Bierfeldt, verksamhetschef på föreningen Guldkanten, som jobbar för att ”sätta guldkant” på tillvaron för Värmdös äldre.

På ett bord med oinslagna klappar finns morgonrockar och badhanddukar i stora högar och andra saker som sannolikt kommer att glädja sina mottagare. Överallt i rummet står påsar med färdiginslagna klappar och alla paket har fått en god jul-etikett med mottagarens namn prydligt tecknat på.

Festen inställd

Totalt 300 äldre kommer att få en julklapp och två tredjedelar av julklapparna har redan skickats ut till äldreboenden i olika delar av kommunen.

– I normala fall har vi julklappsutdelningen i samband med vår julfest som vi ordnar här i matsalen på Gustavsgården. Men på grund av corona är det andra året nu som det blir inställt. Vi har ordnat julfest för de äldre i 40 år och det brukar verkligen vara uppskattat.

Alltihop betalas med pengar de får in från Guldkanten loppis, som har öppet året runt och drivs med hjälp av volontärer. Summan för julklappar landar i år på cirka 30 000 kronor, berättar Iréne. Det räcker till en klapp för cirka 100 kronor per person.

– Vår vaktmästare har erbjudit sig att vara jultomte och dela ut alla klapparna, det är vi väldigt glada för.

Julvärd. Mahfuz Seker driver Arena pizzeria i Gustavsbergs hamn. Foto: Pekka Pääkkö

Mahfuz bjuder alla på mat på julafton

Medan många av oss sitter hemma och frossar i julmat håller Mahfuz Seker sin restaurang öppen. Där bjuder han på gratis mat och gemenskap för de som vill.

Jag vet hur det är att inte ha tillräckligt med mat.

Den som inte har någon särskild plats att gå till på julafton kan ta sig till Arena pizzeria i Gustavsbergs hamn. Där bjuder ägaren Mahfuz Seker på mat och sällskap, något han gjort i sex år. De som kommer dit får välja en måltid fritt från menyn.

Runt 30 personer brukar dyka upp varje jul, berättar Mahfuz.

– Det är lite blandat – pensionärer, barnfamiljer och andra som kanske har det lite tufft ekonomiskt, eller som bara sitter ensamma annars. Alla är välkomna.

Fattig som barn

Mahfuz öppnade Arena pizzeria 2014 och förra året även kolgrillen som ligger intill. Redan efter ett år började han hålla öppet på julafton.

– Jag hade det själv jättefattigt som barn och vet hur det är att inte ha tillräckligt med mat och allt annat man behöver. Jag kunde till exempel gå i samma strumpor en hel vinter.

Idag känner han sig lyckligt lottad som bor bra med sin fru och fyra friska barn som trivs i Värmdö.

– Det är så mycket värt. Så jag vill ge lite till de som inte har och jag blir glad av att hjälpa andra.

Mahfuz delar också ut ett antal presentkort till personer och barnfamiljer som har det knapert och har lagt med tio presentkort till familjer som Julklappshjälpen stöttar.

– Det står inget belopp på dem, bara att det gäller för en måltid för hela familjen. Vissa har ju två barn, andra fyra. Så det går inte säga hur mycket det får kosta.

Arena ligger på Båtvägen 7 och håller öppet 11-16 på julafton.

Julhjältar. Petra Lindwall och Liza Lövén. Foto: Tyra Lövén

"Egentligen vill vi inte behöva finnas"

240 julklappar har packats, redo att delas ut till drygt 30 familjer i Värmdö. Liza och Petra ser till att även barn i ekonomiskt utsatta familjer får julklappar.

I år kommer 80 barn i 31 familjer i Värmdö att få julklappar från Julklappshjälpen. Barnen får tre klappar var och varje familj får även en julkasse med mat som skänks av stora Coop i Värmdö marknad. Även andra Värmdöföretagare är med och bidrar på olika sätt.

Det är sex familjer färre än förra året, berättar Liza Lövén, som driver Julklappshjälpen ihop med vännen Petra Lindwall.

– Det känns jättebra att det är färre, egentligen skulle vi ju vilja att vi inte behöver finnas alls. Samtidigt vill vi att de som verkligen behöver hjälp hör av sig, säger hon.

Det hela går till så att familjer får ansöka om hjälp med klappar, därefter läggs barnens önskelistor anonymt upp på Julklappshjälpens Facebook.

– Alla barn får ha tre önskemål var så gör vi så gott vi kan för att tillgodose det. Vi är ju beroende av gåvor men hittills har det inte varit några problem att få ihop klappar till alla, säger Liza.

Årlig tradition

Det började för fyra år sedan med att de två Gustavsbergborna tröttnade ville hjälpa ekonomiskt utsatta barnfamiljer i kommunen med julklappar. Så de tog tag i det. Nu har det blivit en årlig tradition.

Den som vill bidra sätter antingen in pengar till hjälpen eller handlar en av sakerna direkt och stryker sedan på listan. Alltihop slås in med hjälp av släkt och vänner, och delas sedan ut av Liza och Petra.

Kyrkorna är öppna

De tre församlingarna i Värmdö håller öppet sina kyrkor på julafton.

Värmdö kyrka: Gudstjänst med julkrubba för stora och små (kl. 11.00). Barn som vill medverka är välkomna 10–10.30. Julbön med sång (kl. 16).
Värmdö församling delar också ut julkassar med mat till behövande familjer. Det sker den 19 december, i samarbete med organisationen Basket brigade. Ett 15-tal familjer får en kasse.

Gustavsbergs kyrka: Julspel (kl. 11.00). Midnattsmässa (kl. 23.30).

Ingarö kyrka: Julbön (kl. 17)

Djurö kyrka: Gudstjänst med samling runt krubban (kl. 10). Midnattsmässa (kl. 23).
Utdelning av julkassar till barnfamiljer och pensionärer sker den 23 december, i samarbete med lokala matbutiker. Kontakta Djurö, Möja och Nämdö församling på 08-571 544 00, om du önskar en kasse. Drygt ett 30-tal hushåll kommer att få matkasse och julklapp.

Även Gustavsberg-Ingarös församling delar ut matkassar inför jul, cirka 100 stycken. Det gjordes i onsdags 15 december i samarbete med lokala matbutiker.

Visa merVisa mindre