Här firar personalen jul med fiskarna – varje år

Ute råder vinter och kyla. Men på akvarielagret i Abrahamsberg är det sommar året om. I 35 år har butiken, som är den största i landet, haft öppet 365 dagar om året och varit en välkänd oas för Stockholms akvarister.

  • Publicerad 10:45, 21 dec 2018

– Det känns lite som en institution när man kommer hit om morgnarna ibland. Så länge har vi varit här, säger butikschefen Gabriella Ekström.

Butiken har en hel källare under ett flerfamiljshus. Foto: Anna Z Ek.

I källaren till ett grått och anspråkslöst hyreshus i närheten av Abrahamsberg ligger Sveriges största akvariebutik. På 450 kvadratmeter kan du se kampfiskar i regnbågens alla färger, hälsa på clownfisken Nemo och låta dig beundras av pirayor och elektriska ålar som simmar omkring i totalt 60 000 liter vatten.

Butiken har haft öppet så gott som varje dag i 35 års tid.

– Fiskarna måste ju matas varje dag och eftersom att vi ändå är här så kan vi lika gärna ha öppet på julafton. Jag tycker om det, säger Gabriella Ekström och tar ner handen i en av vattentankarna.

Det är matdags för några av de 1 200 fisksorterna. Och många av dem verkar ha en egen vilja, enligt Gabriella Ekström.

– Jag var borta någon dag för ett tag sedan och då bestämde sig mina kollegor för att byta plats på några fiskar så de stoppade dem i ett akvarium bredvid. Men det gick inte. Varje natt hoppade de över till sitt gamla akvarium där de kände sig hemma, säger hon.

Pirayor lockar och avskräcker

Sara Bergström med barnen Oskar och Emma. Foto: Anna Z Ek.

Sara Bergström från Sollentuna är här med barnen Oskar och Emma för att köpa fiskar till familjens nya akvarium. Men de sitter sedan länge med mobilerna och spelar spel. Istället är det Sara som inte verkar kunna dra sig hemåt.

– Om jag var själv här så skulle jag kunna gå omkring här hela dagen och bara titta. Det är så häftigt, säger hon.

De flesta kunder kommer in och tar av sig jackan. Inomhus råder nämligen alltid sommartemperatur. När de går ut genom dörren igen så har de flesta med sig en plastpåse med en guppy eller en klassisk neontetra.

Många vill ha pirayorna men när man förklarar att de simmar i stim så brukar det låta lite annorlunda

Gabriella Ekström, butikschef

Sveriges största akvariebutik ligger i Abrahamsberg. Här är det sommarvärme året runt. Foto: Anna Z Ek

De lite djärvare tittar gärna närmare på pirayorna.

– Många vill ha dem, men när man förklarar hur de ska hållas och att de simmar i stim så brukar det låta lite annorlunda, säger Gabriella Ekström.

Pratar du med fiskarna?

– Ja, förvånansvärt ofta faktiskt. Folk tror väl att man är korkad, men det blir ju så när man är här hela tiden med dem. Vi är väl ganska nördiga, säger hon.