Inget på utsidan skvallrar om att Sveriges största allmänna tempel för hinduer finns i huset mellan järnvägen och villaområdet på andra sidan Åkervägen.

Men så är det, och i mitten av förra veckan samlades hinduer från hela Stockholm med omnejd i Helenelund för att fira Durga Puja i dagarna tre.

– Det är många ritualer som ingår i Durga Puja och i Indien firar man i fem dagar, men här gör vi det på tre dagar, säger Debjanee Dey som är en av arrangörerna bakom det stora arrangemanget.

Stark ljudvolym

Lokaltidningen Mitt i besöker templet den första dagen och den första ceremonin av totalt tio har precis påbörjats. Bengalisk mat har dukats upp framför den tioarmade gudinnan Durga och volymen är hög då ljud från kvinnor som blåser i snäckskal, koskällor och prästens mässande gör sitt bästa för att tränga igenom ett taktfast trummande.

– Bakgrunden på väggen, bakom Durga, har vi köpt in från Indien. Det är en bild från Meenakshi, ett känt tempel i södra Indien, säger Jaideep Guha som även han har deltagit i förberedelserna inför firandet i Helenelund.

Han berättar att Durga Puja infaller på hösten varje år och att det är en speciell Banglakalender som, baserad på både astronomi och astrologi, avgör vilka dagar det blir.

– Och vi måste fira de dagarna, även om det blir mitt i veckan som nu. Vi kan inte vänta till helgen.

Årligt återseende

Durga Puja handlar minst lika mycket om traditioner och kultur som om religion.

– Enligt mytologin var Durga på besök på jorden tillsammans med sina barn under de dagar vi firar. Efteråt åker familjen tillbaka till himlen. Vi på jorden blir ledsna men ser ändå fram emot nästa års återseende.

I dag tror vi inte på mytologin, men vi vill anamma grundbudskapet som är kärlek, vänskap, omtanke för andra och att träffas och fira tillsammans oavsett bakgrund, social status och tro, säger Debjanee Dey.

Mat en del av ceremonin

Efter den första ceremonin serveras mat i nedervåningen. Det är speciell mat som kallas prashad, den är helgad åt gudinnan och är en viktig del av firandet. Då deltagare är många och utrymmet begränsat får folk lov att mumsa under flera olika sittningar.

– Och ändå har vi satt ett tak på 150 gäster per dag i år, även om coronarestriktionerna har tagits bort. Vi är glada att vi kan ha ceremonin igen, i fjol var det nästan inget firande alls på grund av corona, men i vanliga fall kan vi ha 500 besökare per dag under Durga Puja, säger Jaideep Guha.

Efter prashad vidtar nästa ceremoni på övervåningen. Och firandet har bara börjat.