Första ritualen. Prästen står framför maten som har dukats upp framför den tioarmade gudinnan Durga. Foto: Claudio Britos

Här firar hundratals hinduer från hela länet Durga Puja

Durga Puja är en av hinduismens största högtider. Många miljoner hinduer i Indien och runt om i hela världen deltog i ceremonierna – inklusive några hundra i templet Hindu Mandir i Helenelund.

  • Publicerad 06:20, 23 okt 2021

I dag tror vi inte på mytologin, men vi vill anamma grundbudskapet som är kärlek, vänskap, omtanke för andra.

Inget på utsidan skvallrar om att Sveriges största allmänna tempel för hinduer finns i huset mellan järnvägen och villaområdet på andra sidan Åkervägen.

Men så är det, och i mitten av förra veckan samlades hinduer från hela Stockholm med omnejd i Helenelund för att fira Durga Puja i dagarna tre.

– Det är många ritualer som ingår i Durga Puja och i Indien firar man i fem dagar, men här gör vi det på tre dagar, säger Debjanee Dey som är en av arrangörerna bakom det stora arrangemanget.

Stark ljudvolym

Lokaltidningen Mitt i besöker templet den första dagen och den första ceremonin av totalt tio har precis påbörjats. Bengalisk mat har dukats upp framför den tioarmade gudinnan Durga och volymen är hög då ljud från kvinnor som blåser i snäckskal, koskällor och prästens mässande gör sitt bästa för att tränga igenom ett taktfast trummande.

– Bakgrunden på väggen, bakom Durga, har vi köpt in från Indien. Det är en bild från Meenakshi, ett känt tempel i södra Indien, säger Jaideep Guha som även han har deltagit i förberedelserna inför firandet i Helenelund.

Han berättar att Durga Puja infaller på hösten varje år och att det är en speciell Banglakalender som, baserad på både astronomi och astrologi, avgör vilka dagar det blir.

– Och vi måste fira de dagarna, även om det blir mitt i veckan som nu. Vi kan inte vänta till helgen.

Årligt återseende

Durga Puja handlar minst lika mycket om traditioner och kultur som om religion.

– Enligt mytologin var Durga på besök på jorden tillsammans med sina barn under de dagar vi firar. Efteråt åker familjen tillbaka till himlen. Vi på jorden blir ledsna men ser ändå fram emot nästa års återseende.

Huvudperson. Kranti Chanhan, vice chef på Hindu Mandir, med sitt barnbarn Teodora Sarcevic som var en viktig del av första ceremonin i Helenelund. ”Hon representerar Durga som är en förebild som kvinna”, säger Kranti Chanhan. Foto: Claudio Britos

I dag tror vi inte på mytologin, men vi vill anamma grundbudskapet som är kärlek, vänskap, omtanke för andra och att träffas och fira tillsammans oavsett bakgrund, social status och tro, säger Debjanee Dey.

Mat en del av ceremonin

Efter den första ceremonin serveras mat i nedervåningen. Det är speciell mat som kallas prashad, den är helgad åt gudinnan och är en viktig del av firandet. Då deltagare är många och utrymmet begränsat får folk lov att mumsa under flera olika sittningar.

– Och ändå har vi satt ett tak på 150 gäster per dag i år, även om coronarestriktionerna har tagits bort. Vi är glada att vi kan ha ceremonin igen, i fjol var det nästan inget firande alls på grund av corona, men i vanliga fall kan vi ha 500 besökare per dag under Durga Puja, säger Jaideep Guha.

Efter prashad vidtar nästa ceremoni på övervåningen. Och firandet har bara börjat.

Hög volym. Trumman dundrar ljudligt under dansen som avslutar den första ceremonin. Foto: Claudio Britos

Templet invigdes 1999

Föreningen Hindu Mandir Society bildades på 1980-talet och 1999 kunde man inviga Hindu Madir, Stockholms första stora hindutempel (utöver ISKCON/Hare Krishna), i Helenelund.

Sedan dess arbetar man för att tillvarata hinduiska intressen i Stockholm och Sverige, och att möjliggöra ett tryggt hinduisk liv samtidigt som Sveriges hinduer förblir en väl integrerad del av det svenska samhället.

Församlingen har gudstjänster och kulturella evenemang, program för äldre och ungdomar, bröllop, informell utbildning till skolungdomar och själavård.

Drygt 30 000 hinduer bor i Sverige i dag.

Visa merVisa mindre

Extra poppis i Bengalen

Durga Puja, den ceremoniella tillbedjan av modergudinnan, är en av Indiens viktigaste festivaler. Förutom att vara en religiös festival för hinduerna, är det också ett tillfälle för återförening och en fest med traditionell kultur.

Ritualen firas i hela Indien, men framför allt i Bengalen där den tioarmade gudinnan Durga dyrkas med stor passion.

Durga Puja infaller varje år i den hinduistiska månaden Ashwin (september/oktober) och tros ha firats sedan slutet av 1500-talet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

75 män greps i riktad insats mot prostitution

Nyheter Tillslag i bland annat Sollentuna i "Insats torsk 2.0" Under de två senaste veckorna har polisen gripit omkring 75 personer i samband med riktade insatser mot prostitution och människohandel i Stockholms län.tisdag 30/11 11:22

Pappa från Sollentuna lämnas ut till Turkiet

Nyheter Högsta domstolen tog beslutet En Turebergsbo i 20-årsåldern kommer att utlämnas till Turkiet där han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Det står klart efter ett beslut i Högsta domstolen.tisdag 30/11 5:50