ÖFEST. På flera håll på Mälaröarna firas midsommar rejält i år. Foto: Stefan Källstigen/Mostphotos

Här firar du midsommar på öarna

Midsommar sparar inte på krutet i år. Runt om på öarna organiseras gemensamma firanden – och på Adelsö kör man tredagarsfest.

  • Publicerad 16:09, 17 jun 2022

Jag tror folk är sugna nu.

Efter att restriktioner satt stopp för firandet i flera år är nu midsommar tillbaka med besked.

På Adelsö ordnar Adelsö IF firande i dagarna tre på festplatsen.

– Det är så skönt att det är i gång igen. Jag tror att folk är sugna nu, säger Jeanette Thour som är vice ordförande i idrottsföreningen.

Stången kläs

Redan på torsdagen är det samling klockan 18.00 för de som vill hjälpa till att klä stången.

– Björkris ordnar vi med men blommor får man gärna ta med sig, säger Jeanette Thour.

Klockan 12.00 på midsommarafton öppnar sedan dörrarna för det traditonella firandet, med resning av stång och dans kring den.

Det blir även fiskdamm för barnen, chokladhjul, tombola och prickskytte med pilar och gevär. Fika och korv finns till försäljning.

På midsommardagen är det dags igen. Då är det nämligen derby mellan Adelsö och Munsö, en årlig tradition som Munsö vunnit de senaste åren.

– Just nu har Munsö bucklan men i år har Adelsö många unga förmågor så vi har kanske en chans i år, säger Jeanette Thour.

Midsommarstänger och groddans

Adelsö:

23/6 klockan 18.00 är det samling på Adelsö festplats för de som vill hjälpa till att klä midsommarstången.

Midsommarafton är det firande mellan klockan 12.00 och 15.00, till en kostnad på 40 kronor för alla över 12 år.

Midsommardagen klockan 13.00 är det fotbollsderby mellan Adelsö och Munsö på Adelsö idrottsplats.

Ekebyhovs slott:

Klockan 13.00 kommer midsommarstången resas och mellan klockan 13.30 och 15.00 är det dans och lek kring den. Kaféet har öppet mellan klockan 12.00 och 16.00.

Färingsö hembygdsgård:

Klockan 12.00 kläs stången och till det får man gärna ta med blommor. Sedan sätter dans och lekar igång i två omgångar fram till klockan 15.00. Detssutom finns det kaféservering och lotteri.

Rörby gård:

Midsommarfirande med dans och lekar kring stången. Ett spelmanslag spelar och Lovö magasin har öppet för fika mellan klockan 11.00 och 16.00.

Visa merVisa mindre

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00