Här firar du midsommar – på hemmaplan

Glöm myten om att alla åker till lantstället och äter jordgubbar på bryggan. Mängder av människor är kvar i stan och tusentals lockas till de lokala firandena i söderort.

  • Publicerad 10:49, 20 jun 2017

Herrängens gårds dansbana i Älvsjö är en av de platser där det ordnas firande på midsommarafton.

– Är det fint väder så är det fullt med folk. Ringdansen brukar inte få plats på dansbanan, utan får gå utanför, säger Carita Löfgren, ordförande i Herrängens villaägarförening.

Hon berättar:

– Ibland kommer även turister, jag har stött på personer från USA och Japan som är på besök hos bekanta i området och som fått tips om vårt firande.

Midsommarstången reses i Herrängen. Foto: Herrängens villaägareförening

Här bjuder man på ett traditionellt firande med musik och ringlekar runt stången, chokladhjul och ponnyridning.

– Villaägarföreningen har haft midsommarfirande i Herrängen sedan 1950-talet, men tidigare låg festplatsen ungefär där vändplanen vid Vildrosstigen är i dag, säger Carita Löfgren.

Ett par tusen till Bredäng

Jakobsbergs gård i Bredäng är ett annat stort firande, som lockar ett par tusen personer varje år. Föreningen Jakobsbergs gård har ordnat midsommarfirande sedan 1970-talet.  Men här dansades det första gången kring stången för 128 år sedan.

– Det här fantastiska fotot av firandet på gården är från 1889, säger föreståndaren Maud Hårleman och visar den svartvita bilden av festklädda personer i vackra långklänningar, sjalar och hattar.

Även till Jakobsbergs gård lockas långväga gäster.

– Turister har hört av sig via mejl och undrat om vi har midsommarfirande och om det är gratis. De tycker nog att det är ganska exotiskt.

Midsommarfirandet vid Jakobsbergs gård lockar ett par tusen personer varje år. Foto: Jakobsbergs gård

Medeltida anor

Midsommar har firats i Sverige sedan medeltiden. Men då var det främst ett högtidlighållande av sommaren och växtligheten.
– Att smycka majstången med löv och grönska var en slags önskan om att skörden skulle bli god så att man kunde försörja sig under kommande år, säger Jonas Engman, folklivsforskare på Nordiska museet.

Midsommarfirande med sånger och dans som vi ser idag kom först på bred front under 1900-talet.

– Det var borgerligheten i städerna som romantiserade bondekulturen och ville se dem som lekande och glada människor. Där såg de sitt ursprung, men ville inte se den eländiga fattigdomen utan plockade ut och la till lite skimmer och danser i midsommarfirandet.

Inte heller maten med inlagd sill, jordgubbar och grillat kött är en särkilt gammal tradition.  Inlagd sill kom på 1900-talet, innan dess hade man inte socker och när det kom var det få som hade råd att köpa.

– Folk åt antingen salt sill eller surströmming. Och att någon skulle äta kött var rent utopiskt. Man åt inte heller jordgubbar, det skulle ha varit rena självmordet att välja att odla det på den lilla mark man hade.

Hur ser det ut i dag, flyr folk från stan eller är det en myt?

– Det är klart att en del sticker i väg. Den medelklass som växte sig stark på 50–60-talen skapade värderingar om vad som var bra och dåligt. Man förväntades ha båt och sommarhus. Och medelklassen tyckte det var lite genant att vara kvar i stan. Men jag tror inte att det är riktigt på det sättet nu. Idag har man en mer urban livsstil och fler stannar kvar i stan.

Kolla in midsommarfirandena i länet

Fakta

Här firas det i söderort

Jakobsbergs gård, Odd Fellowvägen

Kl 18, torsdag 22 juni: Midsommarstången kläs med pappersblommor

Kl 12, midsommarafton: Stången reses. Från 13.00 dans runt stången. Försäljning av smörgåsar, jordgubbstårta och midsommartallrik med sill och färskpotatis.

Skärholmstorget, OBS Torsdag

Kl 10.30, torsdag 22 juni i Skärholmens kyrka: Midsommarstången kläds.

Kl 12: Midsommarstången reses.

Vintervikens trädgård, Vinterviksvägen

Kl 11: Kaféet öppnar, från klockan 12 serveras ekologisk midsommarbuffé.

Kl 15: Midsommarstången reses, dans till sång och dragspel

Herrängens gårds dansbana

Kl 13.00-15.30: Firande vid dansbanan med tombola, chokladhjul, ponnyridning, fiskdamm, försäljning av kaffe, korv och kakbuffé.

Kl 13.50: Stången reses, musik och ringlekar med Träskogillet.

Plats: Farsta gård, Farstaängsvägen 11–18

Tid: 12-16

Firandet: Traditionsenligt midsommarfirande med dans och lekar runt midsommarstången. Gårdens servering är öppen.

Arrangör: Farsta föreningsråd

Visa merVisa mindre