Här firar barnen lucia – utan föräldrar

På Trädgårdssångarens förskola i Segeltorp går man mot strömmen och ordnar inte luciatåg för föräldrarna. För barnens bästa hålls istället en mysig ljusstund där bara pedagoger och barn närvarar.

  • Publicerad 12:14, 13 dec 2017

Att besöka barnens förskola och titta på tomtar, pepparkaksgubbar och tärnor i miniformat är en tradition som uppskattas av många föräldrar. Men situationen kan också bli stressig för dem som ska stå i centrum – barnen. På Trädgårdssångarens förskola har man sedan två år tillbaka slopat luciatåget för föräldrarna.

– Vi såg en oro hos barnen redan inför lucia, de visste inte vilka kläder de skulle ha på sig, eller kände att kläderna inte var fina nog. Sedan när själva dagen kom och föräldrarna stod ute på gården tittade alla barn efter sina föräldrar. Att se barnets ansikte när det ser att nä, min mamma kom inte, var verkligen inte kul, säger Susanne Erlandsson, pedagog på förskolan.

I morse lämnades barnen som vanligt på förskolan. Efter en stunds lek släpptes de under stor förväntan in i rummet där pedagogerna pyntat med ljus och förberett klassiskt lussefika. Efter en sångstund öppnades alla avdelningar upp och barnen hade luciadisco till julmusik.

– Hela december är det så mycket som händer runt barnen ändå, både i hemmet och på förskolan. Vi har byggt upp en förväntan och stämning och ordnat en mysig stund för barnen där alla får uppleva den här traditionen. De kan välja själva om de vill ha luciakläder på sig, men man ska inte behöva ha med sig en ombytessäck hemifrån, säger Marina Schillén, också pedagog.

Själva ombytet är problematiskt på ytterligare ett sätt.

– Då uppmanar vi indirekt föräldrarna att köpa kläder till barnen, men enligt skolverkets riktlinjer ska förskolans aktiviteter ska vara avgiftsfria, säger Susanne Erlandsson.

Konceptet har varit lyckat, och flera förskolor i området har följt efter. De flesta föräldrar har också varit positiva till upplägget, även om vissa gärna hade sett sina telningar uppträda.

– En del föräldrar tycker att det är så gulligt att se barnen och tycker det är synd, men då får vi förklara att det är inte för föräldrarna vi gör det. Det är alltid barnens bästa som kommer i första hand, säger Marina Schillén.