De flesta volontärer är män, men Anna-Karin Sundén är engagerad sedan hon hörde författaren Glenn Forrestgate prata om hur han misshandlats. Foto: Tomas Stark

Här finns stöd för män som utsätts för våld eller förtryck

Inte bara kvinnor blir misshandlade i en nära relation. Akillesjouren Sollentuna/Upplands Väsby var först i Sverige med att stötta män som utsätts för övergrepp, psykisk och fysisk misshandel i nära relationer. Kansliet ligger i Väsby och nu finns även ett riksförbund med säte i Sollentuna.

  • Publicerad 08:06, 19 aug 2020

– Våld mot män är i stort sett lika vanligt som våld mot kvinnor, men mörkertalet är mycket större. Det är ett mycket större steg för en man att anmäla en sådan sak, säger Anna-Karin Sundén som var med och startade Sveriges första Akillesjour i Sollentuna i juni 2014 och har arbetat ideellt sedan dess.

Första jouren i Sollentuna

Till en början hade man inte ens en lokal, men så småningom fick Akillesjouren tag i den lilla lokalen intill Vilunda värmeverk på Smedbyvägen i Upplands Väsby, berättar hon.

Anna-Karin Sundén tar emot i det lilla kansliet på cirka 20 kvadratmeter som Akillesjouren Sollentuna/Upplands Väsby har i ett oglamouröst industriområde i Smedby. Foto: Tomas Stark

– Vi hjälper män från både Sollentuna och Väsby, och nu har vi bildat riksförbundet med säte i Sollentuna eftersom det var där den första jouren startades.

På vilket sätt hjälper ni männen som tar kontakt med er?

– De får berätta vad de varit med om och de får höra att det inte är okej att någon utsätts för våld. Och de kan få hjälp i olika instanser, någon från oss kan vara med som stöd, säger Anna-Karin Sundén.

Hon berättar att det oftast är någon av männen som jobbar för Akillesjouren som träffar de hjälpsökande männen.

– Jag gör det sällan eftersom jag är tjej. Ofta jobbar jag i stället med att starta jourer på andra håll. I dag finns 16 Akillesjourer, från Skellefteå till Malmö. Och nu finns riksförbundet som knyter ihop dem, man delar med sig och behöver inte uppfinna hjulet varje gång.

Hur kommer det sig att du som kvinna har engagerat dig i den här frågan?

– Jag har jobbat som brottsförebyggare i Sollentuna i många år och en gång var vi och lyssnade på en kille som hade fått så otroligt mycket stryk. Vi pratade med honom efteråt och undrade varför han inte hade slagit tillbaka, även om man så klart inte ska slåss. Han svarade att ”min mamma sa att man aldrig slår en tjej, det har varit min akilleshäl”. Efter det startade vi Akillesjouren.

”Ren diskriminering”

Att hon har fortsatt att brinna för frågan beror på att hon upplever en stor orättvisa.

– Kvinnojourerna får massor av pengar – och det ska de ha – men de här jourerna för utsatta män får inte en krona av staten. Det är inte jämställt, det är ren diskriminering.

Kvinnojouren har stöttat

Om kvinnojourerna i allmänhet och den i Sollentuna i synnerhet har Anna-Karin Sundén emellertid enbart gott att säga.

– De har varit helt suveräna och stöttat oss jättebra. Det är mycket att tänka på när man startar och kvinnojourerna ligger ju ljusår före oss, säger hon.

Ont om forskning

Föreställningar i samhället säger att mannen är våldsutövaren och att kvinnan är offret och en konsekvens av det är att den forskning som finns om våld i nära relationer har fokuserat nästan enbart på männens våld, och inte tvärtom.

Men i en studie på Sahlgrenska akademin från 2013 rapporterar män en större utsatthet för fysiskt våld i relationen än vad kvinnor gör, även om en större andel av kvinnorna uppgav att de använt våld i självförsvar.

Men är det inte ändå så att det våld som kvinnor utsätts för får allvarligare konsekvenser?

– Det trodde jag också, men titta här, säger Anna-Karin Sundén och plockar fram flera riktigt otäcka fotografier av män som skadat sig mycket illa efter att ha statts för våld i en nära relation.

Anna-Karin Sundén visar bilder på män som utsatts för mycket grovt våld i en nära relation. Foto: Tomas Stark

– Män är starkare, men det kompenserar kvinnor med att använda tillhyggen. Men det viktigaste är att jobba mot våld – oavsett vem som utsätts för det. Därför behövs vi.

Ett av Akillesjourens inramade fotografier visar exempel på tillhyggen som kvinnor har använt då de misshandlat sina män. Foto: Tomas Stark

Fakta

Enbart volontärer

Den första Akillesjouren startades i Sollentuna i juni 2014.

I dag finns 16 Akillesjourer i Sverige, och numera ett riksförbund – Svenska Akillesförbundet – med säte i Sollentuna.

Syftet är att verka mot våld och förtryck av män i nära relationer och att stötta män, bland annat med samtalsstöd, som blir fysiskt och/eller psykiskt misshandlade i en nära relation.

Man jobbar också för att synliggöra den problematik som finns kring män som blir utsatta för psykisk och fysisk misshandel i nära relationer.

De som arbetar på Akillesjouren är alla volontärer.

Föreningen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden.

Sören Sanz är ordförande i riksförbundet och i de lokala Akillesjourerna Sollentuna/Upplands Väsby och Sollentuna/Upplands-Väsby och Stockholm/Södermalm.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15