Här finns plats för 500 flyktingar

  • Publicerad 07:00, 26 apr 2016

En parkeringsplats i Örby kan förvandlas till bostäder för 500 flyktingar. Debatten på webben är infekterad. Men en eftermiddag i Örby gav även en annan bild.

Cykelvägen skiljer villaområdet från den stora grusparkeringen längs med Huddingevägen. På andra sidan vägen ligger Älvsjömässan. Ljudet från vägen är öronbedövande.

Noakh Smeds kommer gående över grusplanen med hunden Truls. Här på den tomma parkeringsplatsen planeras modulbostäder för 500 flyktingar.

– Jag tycker att det är bra, jag tycker bara ”kom hit!” De behöver någonstans att bo och det är väl jättebra om vi kan välkomna dem här. Då tänker jag mer på dem, att det inte är så kul här nära Huddingevägen. Men det är väl bättre än inget, säger hon.

En gångbro leder över Huddinge-vägen till pendeltågsstationen. En del tycker att den känns otrygg och är rädda för att det ska bli värre med ett flyktingboende i närheten.

– Jag är sällan skraj, och jag skulle inte vara mer rädd för att det bor flyktingar här. Det finns ett fåtal dåliga personer och de kan finnas överallt, säger Noakh Smeds.

Vinden är hård och kall denna aprildag. Det är eftermiddag och många föräldrar är på väg till eller från Örbyskolan för att hämta sina barn. Matilda Mattson går med två små barn över Gamla Huddingevägen, som löper rakt genom Örby.

– 500 är många och Örby är inte stort. Det är ju inte bra om de driver omkring här hela dagarna. Vi låter skor och cyklar stå ute, och det kan ju vara frestande att ta om man har det tufft. Och det är redan fullt i skolor och förskolor, säger hon.

Just oron för ökad kriminalitet är en av de vanligaste farhågorna som dryftas på Facebook. Enligt Fredrik Jurdell, vd för SHIH bostäder som ska driva verksamheten, har de inte haft problem kring boenden tidigare.

– Nej, det har inte varit några incidenter som drabbat kringboende, säger han.

SHIH bostäder har drivit missbruksboenden i 50 år och har på senare tid även börjat driva flera flyktingboenden.

Den nya bosättningslagen som trädde i kraft den 1 mars innebär att kommunerna är skyldiga att ordna boende till nyanlända. Under 2016 ska Stockholm ordna bostad åt 2 800 personer. Tusen av dem kan få bostad i Enskede-Årsta-Vantör, hälften i Örby och hälften i Slakthusområdet.

– Det absolut viktigaste för integrationen är arbete. Om det bor hundra eller 500 personer på ett ställe tror jag spelar mindre roll. Men det är klart att vi har en stor utmaning framför oss, säger Fredrik Jurdell.

Alfonso Formichella kör in på sin uppfart och stannar till för att ta posten från brevlådan. Han är kritisk till planerna.

– Ingen har frågat oss. Om jag ska bygga något måste jag fråga grannarna. Jag är orolig för att det ska bli stökigt, jag har tonårsbarn och jag oroar mig för dem. Det är inte bra att det är så många som bor på ett ställe

Var tycker du att de ska bo?

– Det är bättre att de sprids ut, att det bor några här och några där. Och det finns ju många familjer som vill ta emot flyktingar hemma hos sig.

Dean Evans är nyinflyttad i Örby. Han har en annan syn på saken,

– De behöver någonstans att bo och det här är en bra plats att bo på. Det är väl bra att de kan bo här i Örby.

Han har följt diskussionen i Facebookgruppen.

– Jag vet faktiskt inte varför folk oroar sig, jag förstår det inte riktigt.

Inne på Hemköp är det många som handlar på väg hem från jobbet. En kvinna vi pratar med i flykten känner inte till planerna.

– Och nu är det protester va?! Det förvånar mig inte. När det planerades studentbostäder där protesterade folk. De stod här utanför och ville att man skulle skriva på protestlistor. Jag vägrade. Vad används marken till? Att slänga trädgårdsavsfall. Det är väl jättebra om vi kan hjälpa till.

Och redan har det startat ett initiativ för att välkomna de nya Örbyborna. Tommy Nederman, Daniel Lund, Johanna Benfatto och ett dussintal till hade en första träff i förra veckan.

– Vi är ett gäng Örbybor som drivs av att skapa förutsättningar för en så god inkludering som möjligt genom lokala aktiviteter. Vi välkomnar alla som delar vår vilja att vara med i arbetet. Ju fler, desto roligare och bättre.