Mittemot Vegabaren. På Nynäsvägen ligger Novas streetfoodpark lite dolt bakom träd och staket. Foto: Maria Nykvist

Här finns mat från hela världen

Nu växer Novas streetfood-park i Vega. Från att ha varit ett sommarhäng med foodtrucks har gänget bakom nu också öppnat en tapasrestaurang som håller öppet året runt.

  • Publicerad 06:00, 6 nov 2020

Det var så häftigt där, och jag kände att det var något sådant jag ville skapa.

I en trädgård mittemot Vegabaren på Nynäsvägen, dold bakom buskar och staket ligger Novas streetfoodpark – en liten oas för gatumatsälskare.

Här har man under sommaren och hösten lockat med mat från flera av världens hörn och gästerna har strömmat till. I takt med att fler har hittat dit har man också byggt en cocktailbar, skapat små områden med aktiviteter för barn och haft uppträdanden.

– I och med att vi är en park och är utomhus så har vi varit lyckligt lottade och inte drabbats så hårt av coronan. Många har nog känt att det är lättare att hålla avstånd utomhus, säger Mathias Gidlöf, en av personerna bakom parken, när han visar runt på området.

Gänget bakom parken. Tommy Juhlin, Desirée Nilsson, Charles Moreira och Mathias Gidlöf har många ideér för hur de ska vidareutveckla Nova streetfoodpark. Senaste nytt är en tapasrestaurang inomhus. Foto: Maria Nykvist

Ny tapasrestaurang

Nu ligger höstlöven som ett täcke över hela området, och parken ser ut att slumra in för året. Men i år vill man förlänga säsongen och har öppet året runt. Så utöver matparken i trädgården har man nyligen öppnat en inomhusrestaurang.

Nyöppnad. Tapasrestaurangen Revolution tapas bar är det senaste tillskottet i Nova streetfoodpark. Foto: Maria Nykvist

– Det är en tapasrestaurang där vi bland annat har musikquiz på tisdagar, och på luncherna har vi även husmanskost, säger Mathias Gidlöf.

I parken håller foodtrucken Jeffrey's fortsatt öppet dagligen. Där serveras lantinamerikansk mat som belönats med guld i kategorierna bästa vego och bästa burgare på SM och NM i Foodtruck.

Prisbelönt. Charles Moreira har vunnit guld på både SM och NM i foodtruck med Jeffrey's som serverar latinamerikansk mat. Foto: Maria Nykvist

Blev inspirerad i Kungsan

Det var för två år sedan som Mathias Gidlöf och Desirée Nilsson tog över platsen, där det då låg ett igenbommat kafé.

I samma veva renoverade han en foodtruck åt Charles Moreira, en av de som nu också driver parken. Och när han kort därefter var på Smaka på Stockholm, en matfestival med foodtrucks i Kungsträdgården, så väcktes idén till Nova streetfoodpark.

– Det var så häftigt där, och jag kände att det var något sådant jag ville skapa. Jag tycker inte att man ska behöva göra en stor grej av det och åka in till stan för bra mat. Det ska finnas här i Haninge också, säger Mathias Gidlöf.

Mathias Gidlöf. Foto: Maria Nykvist