Här finns hela Sveriges tidningshistoria

Tidningar från en svunnen tid. 42 tusen hyllmeter och miljarder ord. I Bålsta ligger en arkivskatt som få känner till.

  • Publicerad 01:15, 9 dec 2018

Byggnaden är gigantisk. Ändå är den lätt att missa för den som kör via Häggeby på sin färd till eller från Bålsta. Där, via en kortare grusväg ligger Kungliga Bibliotekets biblioteksdepå. Jonas Ahlberg tar emot när Bålstabladet ringer på dörrklockan.

– Det är inte så ofta folk kommer förbi här. Det är mest forskare, konstaterar han när han visar in i huset som innehåller minnen från förr.

Jonas Ahlberg är på plats för att jobba med det gigantiska projektet att föra över en del av all information till den digitala världen.

– Jag jobbar bara med dagstidningar. Vi har egentligen alla Sveriges dagstidningar från 1851 och framåt här. Vi har dagstidningar från före 1851 också, men det är en ganska liten del. Det fanns inte så många då.

– Vi digitaliserar alla tidningar fram till 1906, berättar han.

Tunga att lyfta

Det räcker att gå omkring en kort stund i byggnaden för att förstå vilket arbete som krävs för att göra detta. 42 000 hyllmeter av främst tidningar och en del av ”pärmarna”, eller tidningsläggen, som ligger där är så stora att det nästan krävs två man för att lyfta och öppna upp dem. De gulnande sidorna innehåller allt från välkända och stora tidningar som Aftonbladet och Dagens Nyheter till obskyra skrifter som hade en kort livstid. Jonas Ahlberg klickar fram det perfekta exemplaret på hur det kunde se ut under tidningsboomen på det sena 1800-talet.

– Den här tidningen. En enmanstidning som inte levde så länge. Det är en ganska skön programförklaring. ”Orädd, radikal. Absolut likgiltig inför åtal. Sviker aldrig sanningen. Skoningslös mot övergrepp och humbug. Många tusen korrespondenter.” Det var en kille, haha.

På sajten tidningar.kb.se finns mycket att finna redan i dag. Det här numret av Bålstabladet som ni läser just nu kommer till exempel finnas där, men det går alltså även att finna äldre tidningar

150 miljoner sidor

– Vår samling av dagstidningar uppskattar vi till 150 miljoner sidor och den ökar med ungefär två miljoner dagligen. I dag finns 70 miljoner på mikrofilm och 21 miljoner finns digitaliserat. Man kan således räkna ut att det finns en rätt stor samling som varken finns digitaliserat eller på mikrofilm. För att läsa de tidningarna måste man komma hit.

Och det är det inte så många som gör, som sagt?

– Det ligger lite avsides. Det går, men det är bara hard core-forskarna som gör det.

Fastnar du själv någon gång?

– Ja, alltså, det är ju det man inte får göra. Men det dyker upp tidningar man inte trodde fanns. Men det är det som är så bra med det här projektet för det innebär att man kommer kunnat titta i många av de här tidningarna hemma.

Tidningar

1645 startade Drottning Kristina Ordinari Post Tijdender, i dag Post- och Inrikes Tidningar, var Sveriges första dagstidning.

Dagligt Allehanda hette den första tidningen som kom ut dagligen och den såg ljuset 1769.

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39

Årets novelltävling börjar med en workshop

Barn och unga kan vara med Nu finns det chans för alla barn och unga i Upplands-Bro att ta del i bibliotekets årliga novelltävling. Det hela börjar med en workshop på kulturhuset i Kungsängen den 25 maj.tisdag 24/5 14:07