Karriärdagen i Skärholmen den 9 november lockade 250 besökare, som kunde presentera sig för företag, mingla eller få veta mer om olika vägar in på arbetsmarknaden.

– Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt att hitta, få och behålla ett arbete, eller börja studera, berättar Ulrica Aleite. Hon är enhetschef på Jobbtorg Skärholmen, dit många som får försörjningsstöd kan bli anvisade. 

Karriärdagen anordnas av Jobbtorg i samarbete med Stena Fastigheter och Hammarby IF:s initiativ Samhällsmatchen. Inne i lokalen har flera företag, som till exempel Scandic, O´Learys, Stureplansgruppen och Simplex samlats för att möta jobbsökanden. De har alla lediga jobb att erbjuda, och Scandic har just nu lediga tjänster i Skärholmen. Även skolor som Röda korsets folkhögskola, Åsö Vux, ICA Maxi butiksskolan och Stadsmissionens folkhögskola är på plats.

– Det var också planerat att vårdföretag skulle komma hit men blev inte av denna gång, säger Ulrica Aleite.

Vissa letar jobb åt andra

Många av de som besökte Jobbtorg under dagen är från Skärholmen, men också andra stadsdelar. 

Fouzia Khalid har redan jobb, på öppna förskolan och som stadsdelsmamma. Hon har kommit till karriärdagen för att ta reda på vad det finns för lediga jobb som hon kan tipsa kvinnor hon möter i sitt jobb om.

– Jag har även sagt till dem att komma hit i dag, säger hon, som i dag fått sällskap av Antzela Chountsi som vill ha information om olika arbeten och studiestartsstöd.

VÄLUTBILDAD. Anna, som är utbildad fotograf, konst­pedagog och undersköterska, kom till karriärdagen för att utöka sina möjligheter.

VÄLUTBILDAD. Anna, som är utbildad fotograf, konst­pedagog och undersköterska, kom till karriärdagen för att utöka sina möjligheter.

Angie Gray

Alldeles bredvid dem står Anna. Hon är utbildad fotograf, konstpedagog och undersköterska och har eventuellt redan ett jobb på gång, hon ska provjobba inom daglig verksamhet. Det fick hon genom att lägga upp en annons på Facebook.

Hon besöker karriärdagen i Skärholmen för att se vilka andra möjligheter det finns för henne. Hon är 51 år och oroar sig lite för hur arbetsgivare ställer sig till hennes ålder.

– Det känns som att detta mest är för yngre, de kanske tycker att jag är gammal.

Hon pekar på 55plus, ett företag som erbjuder seniorbemanning för hushållsnära tjänster, och säger att hon tänker kolla lite vad de kan erbjuda.

”Inte så självsäker”

Vid ett bord står Haslej. Han har en bakgrund som ekonom och är intresserad av jobb inom administration och ekonomi.

– Jag är osäker på om de kommer att vara intresserade av mig, jag är inte så självsäker, jag tror att jag struntar i det här, säger han.

Han bestämmer sig för att gå hem utan att ha presenterat sig för något av företagen.

– Det här eventet funkar inte för alla som söker jobb men vi har även andra sätt som vi kan hjälpa till på, till exempel kan man komma hit och söka jobb tillsammans med oss, och få ett nära individuellt anpassat stöd, säger Ulrica Aleite. 

ANSVARIG. Ulrica Aleite är enhetschef på Jobbtorg Skär­holmen.

ANSVARIG. Ulrica Aleite är enhetschef på Jobbtorg Skär­holmen.

Angie Gray

Jobbtorget erbjuder även studievägledning, och när det blir kärvare på arbetsmarknaden blir det mer fokus på studier, i väntan på att konjunkturen ska vända.

– Det finns kortare vägar till anställning än en lång utbildning, vi satsar mycket på korta kurser och prova-på-studier. Finns många bristyrkesutbildningar och jag vill också slå ett slag för yrkeshögskolorna, där finns praktik inbakat vilket ger bra möjligheter till jobb, säger Ulrica Aleite.

Viktigt våga vara öppen

Jasmin Mehic har jobbat som jobbcoach på Jobbtorg i Skärholmen i sex år. Han säger att en av de viktigaste, och svåraste sakerna att göra som arbetssökande är att berätta att man är det.

– Det är en tuff situation men är man öppen med att man letar jobb kanske det dyker upp lösningar.

Att vara arbetssökande är inte heller något man är ensam om, eller som man behöver skämmas över menar Jasmin Mehic.

JOBBCOACH. Jasmin Mehic har arbetat som jobbcoach i Skärholmen i sex år.

JOBBCOACH. Jasmin Mehic har arbetat som jobbcoach i Skärholmen i sex år.

Angie Gray

– Det såg vi under pandemin, många som inte trodde att de kunde bli av med sina jobb blev av med dem, det kan hända alla. Och nu i lågkonjunktur blir det ännu viktigare att vara öppen med att man letar.

Om han får ge ett tips på en bransch som fler bör leta jobb i så säger han livsmedelsbranschen.

– Den går alltid på högvarv och kommer fortsätta att vara stadig framöver. Sen är den väldigt öppen, det inte alltid så svårt att komma in där så den kan vara en väldigt bra väg in i arbetslivet.