Kändiskläder. Margaretha Julle syr scenkläder åt många kända artister. Carolas klänning, gjord på 20 meter tyg, började brinna under ett uppträdande. "Jag lyckades reparera den men vi valde att behålla lite av det brända. Inför sista föreställningen klädde jag in en brandsläckare i likadant tyg". Foto: Claudio Britos

Här finns Atlasområdets kändisglamour

Vasastadsbon och kostymören Margaretha Julle har sin ateljé i Atlasområdet i Vasastan. Där har hon haft besök av flera kända artister och ibland blir samtalen dem emellan intima.

  • Publicerad 14:35, 26 jun 2020

I tjugo år har Margaretha Julle arbetat som kostymör och designer. Tidigare höll hon till på Ynglingagatan men nu ligger ateljén på Atlasgatan. Här har bland annat Carolas, Alcazars och Linnea Henrikssons scenkläder blivit till.

– Jag har jobbat med många artister som har blivit återkommande kunder. Man bygger upp en relation, säger Margaretha Julle och fortsätter:

– Ju mer man jobbar med någon desto närmare kommer man den personen. Det kan bli ganska intimt och jag får höra en del skvaller.

Hon berättar att hon ofta har en stor konstnärlig frihet men att artisterna också har önskemål.

– Det beror lite på, ibland kan jag stå och vifta med ett tyg som jag tycker att vi ska göra något kul av och ibland har artisten en idé om ett speciellt plagg. Vad det är för musik som ska framföras spelar stor roll, säger Margaretha Julle, som gillar färger och glitter.

– Jag tycker att det är tråkigt med svarta kläder i tv. Jag går igång på färgglatt och jobbar mycket med artister som vill glittra. Det har blivit min grej.

Om det är en stor produktion som Margaretha Julle jobbar med så brukar hennes fokus främst ligga på den, men hon kan ha fyra, fem projekt pågående samtidigt.

Designar munskydd. Färre uppdrag som en konsekvens av inställda turnéer för artister ledde till att Margaretha Julle började designa och sy munskydd. Foto: Claudio Britos

Handlar utomlands. Margaretha Julle handlar ofta sina tyger utomlands och nämner bland annat New York och London som favoriter. Foto: Claudio Britos

Munsskydd av "glamourtyg"

Margaretha Julle har rötter i Borlänge där hennes mamma fortfarande driver en folkdräktsbutik sedan 46 år.

– Jag är uppvuxen med att folk i min närhet sydde. Mormor var också sömmerska och jag har alltid sytt mina egna kläder. I Uppsala gick jag en designskola och i samband med det kom jag i kontakt med Lars-Åke Wilhelmsson, Babsan, som behövde hjälp med kläder till teatrar och musikaler.

2007 startade Margaretha Julle eget och sedan dess har hon arbetat med flera av landets stora artister. Nu i coronatider har dock jobben blivit färre som ett resultat av inställda turnéer och shower.

– I stället har jag börjat tillverka munskydd av glamourtyger, säger Margaretha Julle som har fått beställningar från flera håll.

Förutom munskyddstillverkningen ordnar Margaretha Julle "glamourhippor" och "pimpkurser".

– Det är jättekul. Man samlas och pimpar sin egen t-shirt eller tygkasse och vi använder material som varit med på olika shower. Man får försöka hitta på nya grejer – hyran måste ju in.