Förra året kom 1 500 gäster till Jul i "gemenskap" i Immanuelskyrkan. Foto: Mostphotos

Här finns alternativa julfirande

Klyftorna mellan fattiga och rika växer i Stockholm. Det blir extra tydligt under julen då många inte har råd med ett traditionellt julfirande. Men i Stockholm finns det flera möjligheter för alla att fira en alternativ jul.

 • Publicerad 10:17, 22 dec 2016

I Stockholm finns det idag många människor som lever i antingen ekonomisk utsatthet eller i ensamhet. Enligt en rapport från Stockholms stad lever idag cirka 16 000 barnfamiljer i en ekonomiskt utsatt situation. På Stockholms stadsmission ser man just nu inga tecken på att den trenden håller på att förändras.

– Det är oroande att fler och fler söker sig till oss, i alla våra verksamheter, säger Maria von Sydow, pressekreterare på Stockholms stadsmission.

Rapporten från Stockholms stad visar även att inkomstklyftorna och segregationen i staden växer. Medelinkomsten i stadens rikaste stadsdel är idag fyra gånger så hög som i den fattigaste.

Fler unga söker hjälp

Tidigare har det framförallt varit personer med missbruksproblematik och personer med psykisk ohälsa som sökt sig till Stockholms stadsmission, men den senaste tiden har de märkt av att andra grupper som söker hjälp ökar kraftigt.

– Vi märker att det är allt fler unga som lever i en svår ekonomisk situation som söker sig till oss. Det kan vara ensamstående föräldrar och arbetslösa. En annan grupp som har ökat mycket den senaste tiden är äldre, som lever med en allt för låg pension, säger Maria von Sydow.

Tre dagars julfirande

Runt omkring i Stockholm arrangerar därför Stockholms stadsmission alternativa julfiranden, dit människor som inte har råd att fira jul eller lever i ensamhet kan komma och dela julgemenskapen. Även Svenska kyrkan har på flera håll alternativ jul med julmat och gudstjänst dit alla är välkomna.

Och för den lite mer badsugne arrangeras ”Det stora julbadet” i Sundbybergs simhall.

Det största alternativa julfirandet i Stockholm är ”Jul i gemenskap” som sker under tre dagar i Immanuelskyrkan. Bakom julfirandet står flera församlingar och organisationer, bland annat Stockholms stadsmission.

– Det brukar komma mellan 400-600 personer varje kväll under julhelgen. Det är en väldigt blandad skara. Allt ifrån bostadslösa personer och EU-medborgare som bor utomhus, pensionärer som annars skulle suttit ensamma, säger Magnus Helmner som är projektledare för Jul i gemenskap.

400 volontärer jobbar

I år har Jul i gemenskap tioårsjubileum och över 400 volontärer kommer att arbeta under de tre dagarna. Enligt Magnus Helmner är många av volontärerna är unga vuxna som som gör detta för att julen ska få en annan betydelse än julklappshets och stress. Istället för att fly undan den tuffa verklighet som många lever i vill de dela julen med dem, berättar han.

– Vi ser den här utsattheten och sårbarheten bland människor i Stockholm lika mycket på sommaren som under vintern. Men under julen är det fler som tänker på de som lever i utsatthet och som fryser. Julen är högtiden då man ska umgås med nära och kära och man köper klappar för att man har råd. Men har man inte det så känner man sig utanför, säger Magnus Helmner.

LÄS OCKSÅ: Hundra barn vill fira jul tillsammans

 

Fakta

Här arrangeras alternativa julfirande

Stockholms stadsmission

 • Unga station: Julfirande för barn och unga. Det serveras julmat och det delas ut insamlade julklappar till barnen. Ett hundratal gäster väntas komma.
 • Äldrecenter: Det anordnas julbord på Äldrecenter på Kungsholmen för Stadsmissionens äldre deltagare.
 • Jul i Gemenskap: På julafton, juldagen och annandagen arrangeras ett stort julfirande i Immanuelskyrkan. Det bjuds på jultallrik underhållning och julklappsutdelning på julafton. Det finns även ett barnrum, där personal finns som kan hjälpa till att passa barnen.  Mellan 17-21 är det öppet för alla. Förra året kom det över 1 500 personer.*

Svenska Kyrkan i Stockholm

Följande församlingar arrangerar alternativ jul, med olika upplägg, under juldagarna:

 • Österhaninge församling, Haninge
 • Turebergskyrkan, Sollentuna
 • Maria Kyrka, Jakobsberg
 • Tumba Kyrka
 • Uppenbarelsekyrkan, Hägersten
 • Flemingsbergs kyrka
 • Ängby Kyrkan, Bromma
 • Högalidskyrkan, Södermalm
 • Västerledskyrkan, Bromma

Röda korset

 • Alternativ julafton på Kupan, Södermalm. Det bjuds på julbuffé mellan 11.00-16.00. Föranmälan krävs och det kostar 50 kronor. Det bjuds även på glögg och pepparkaka utanför butiken mellan 10.00-11.00

 

 

*Arrangeras av Ny Gemenskap, Immanuelskyrkan, Filadelfiakyrkan, Frälsningsarmén, Stockholms Stadsmission, Hela Människan, S:t Johannes församling, Korskyrkan, Adolf Fredriks församling, Volontärbyrån, Gustav Vasa församling, Sociala Missionen, S:t Matteus församling och Engelbrekts församling.

Källa: Stockholms stadsmission, Svenska kyrkan, Ny Gemenskap, Röda Korset
Visa merVisa mindre