Fardosa Omar, projektledare på Rinkeby Folkets hus, vid etikmaskinen som är en del av den nyöppnade coronautställningen i Rinkeby. Foto: Stefan Källstigen

Här får unga tänka till kring pandemin

Munskydd av bh:ar, smittspårning i realtid och etiska frågor som väcker diskussioner. Nu har Tekniska museets coronautställning kommit till Folkets Hus i Rinkeby.

  • Publicerad 14:26, 5 mar 2021

Besökare får se uppfinningar men också vara interaktiva och reflektera.

I början av 2020 ställdes världen inför ett akut krisläge, när coronapandemin gjorde intåg i allas våra liv på olika sätt.

Under året som följde drabbades människor av sjukdom, död, isolering och ekonomiska kriser på ett sätt som sällan skådats. Det innebar också att vi varit tvungna att tänka kreativt för att hitta snabba lösningar på nya problem.

I svallvågorna av det öppnar nu Tekniska museets utställning "Sjukt smart – innovation i kampen mot corona". Här visas initiativ från unga och gamla, skolelever, privatpersoner, forskare och entreprenörer, som uppkommit i spåret av pandemin.

– Det är en samtidsdokumentation av innovationer, där besökare får se olika uppfinningar men också vara interaktiva och reflektera, säger Maria Olsson, enhetschef för lärande på Tekniska museet.

Premiär. Förra veckan invigdes Tekniska museets turnerande utställning "Sjukt smart – innovation i kampen mot corona" i Rinkeby. Foto: Stefan Källstigen

Väcka frågor

Utställningen kommer att turnera med museets mobila verksamhet Maker Tour – och första stoppet är Rinkeby Folkets hus. Här kommer de hålla till fram till den 26 mars.

– Vi är så glada över att få visa den här utställningen. Det känns viktigt att kunna ta Tekniska hit till Rinkeby och förhoppningsvis göra så att fler får mersmak för museets verksamhet och för innovation, säger Fardosa Omar, projektledare på Folkets Hus i Rinkeby.

På plats kommer besökare kunna testa värmekameror som mäter kroppstemperatur, dyka ner i databaser med smittspårning, utforska virusets innersta delar och se hur munskyddet utformades med inspiration från en bh – och massa annat.

– Här kan man till exempel söka i realtid på land, stad, smittade och döda. Den uppdateras hela tiden, säger Emilie Sabel, intendent på Tekniska museet, och pekar på en stor skärm som besökare kan styra med hjälp av fötterna, för att det ska vara extra coronasäkert.

Samarbetar med skolor

Under utställningens gång arbetar Maker Tour med elever och lärare från Enbacksskolan och Askebyskolan i Rinkeby. Deltagarna kommer bland annat att få lära sig programmera och delta i workshops.

På Tekniska museet hoppas man att det kommer inspirera barnen till att själva vilja skapa och tänka nytt i framtiden.

– Målet är att barn och unga ska få upp ögonen för forskning och innovation, få mersmak och förstå att de själva kan bidra till förändring, säger Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska muséet.

Något av det som ska bli mest intressant är diskussionerna som kan uppkomma vid "etikmaskinen" som finns på utställningen, tycker hon. Det är ett hjul som besökare kan snurra på för att sedan ställas inför olika frågeställningar kopplade till etiska dilemman som uppkommit till följd av pandemin.

– Det är saker som huruvida det är okej att övervaka medborgarna för att lättare kunna spåra smitta, och mycket annat. Det är viktigt att få tänka själv, och att även att diskutera hur teknik och etik kan kopplas samman i samhället på ett rimligt sätt, säger Magdalena Tafvelin Heldner.

Reflektion. Här ska besökare få se uppfinningar, men också tänka själva kring etik och teknik. Foto: Stefan Källstigen

Quiz. Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska muséet, visar en av stationerna. Foto: Stefan Källstigen

Utställningen

Var? Rinkeby Folkets Hus, Skårbygränd 1, 163 72 Spånga

Hur? Rinkeby Folkets Hus följer FHM:s rekommendationer kring antal besökare samtidigt. Besök bokas därför via Fardosa Omar på fardosa@rinkebyfolketshus.se eller via telefon 072-310 71 72. Handspritsstation finns tillgängligt. Utställningen desinficeras efter varje visning.

Visas till: Den 26 mars, därefter åker den vidare den till Järfälla och Huset på höjden. Under sommaren planeras utställningen att visas på Tekniska museet innan turnén går vidare under höstterminen.

Visa merVisa mindre

Maker Tour

Ett program av Tekniska museet som vänder sig till elever i ytterstadsområden i Stockholm

Pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullas ut till mellanstadiesklasser i dessa områden, där elever och lärare under tre veckor får ha workshops både i skolan och på museet, lära sig programmering och andra utmaningar.