Här får unga från asylboenden spela fotboll

Från andra sidan hörs skrik, visselpipor och ljudet av skosula mot golv. En ung kille i shorts öppnar dörren till gymnastiksalen: – Det är Värmdö mot Afghanistan!

  • Publicerad 08:58, 24 feb 2017

Våren 2013 drog Tomtebo fritidsgård igång öppen fotbollsträning i Hemmestahallen. En anledning var att Äppelbo asylboende som ligger i närheten hade hört av sig och frågat om ungdomar därifrån kunde vara med på aktiviteter i hallen.

– De undrade om de som bodde där fick vara med och berättade att många av de ensamkommande hade fotbollen som sitt stora intresse, säger Marlene Yngve som är fritidsledare på Tomtebo.

Ikväll spelar omkring 35 unga killar – flera är nyanlända som kommit i kontakt med fotbollen via sina boenden, men även ett par av Värmdö IF:s spelare är med.

Eldsjäl som tränare

Jorge Alcazar Rios jobbar vanligtvis på asylboende och är en av de som anställts till projektet. Han leder träningen och ser med hjälp av visselpipa och rop till att spelet inte blir för hårt.
Hela kvällen har han fullt upp men Marlene Yngve vill understryka hur viktig Jorge har varit för verksamheten.
– Han brinner för fotbollen och för ungdomarna – de har fått så bra kontakt. Jorge bemöter dem på ett bra sätt och det är tur att han finns här, säger hon.

Somaliskt lag

Precis som med Jorge så hinner de flesta av spelarna inte prata, utan har fullt upp med att spela eller kolla de andras matcher från sidlinjen. De är uppdelade i fem lag och varje gång det blir mål byts lagen på plan ut mot andra – tempot är högt. Awil Dahir Hassan tar en paus på golvet med sitt lag som just vunnit en match.

– Alla här är från Somalia. Team Somalia, säger han och gör en gest mot sina lagkamrater i rosa västar.

Awil är 18 år och kom till Sverige från Somalia för två och ett halvt år sen.  Han berättar så snabbt han kan – laget ska strax in på plan igen.
– Vi är här varje fredag. Idag har vi vunnit två matcher, förlorat en.

Jag frågar vad som är bäst med fredagsfotbollen.

– Många saker. Det är bra med många spelare, från många olika länder. Och sen… Här spelar man bara, ingen tänker på annat just nu, säger han.

”Här spelar man bara, ingen tänker på annat just nu”

Team Somalia joggar ut på plan igen men matchen tar slut efter knappa minuten – Awil passar fram till målet.

Leder till mötesplatser

Marlene Yngve tycker att deras projekt visar att man kan göra idrotten tillgänglig för fler, och hur fotbollen kan leda till flera nya mötesplatser och intressen.

– De som först kom hit från boenden tipsade andra. Nu märker de att de kan komma till vår fritidsgård och spela Fifa eller umgås, och fortsätter att komma även andra dagar, säger hon.

Får lokalt stöd

Nyligen gick Gustavsbergs IF in och stöttade projektet. Nu bidrar de med två ledare som är med varje fredag och ger spelarna stöd. De som är intresserade av att spela mer får hjälp att komma i kontakt med riktiga lag – tre killar från boenden har nyligen börjat i GIF:s juniorlag.

De hoppas att nästa steg blir att få till mer samtal och lugna miljöer i samband med fotbollen.

– Vi vill ordna ett fik under träningen, kanske använda kafeterian på ovanvåningen och få igång en dialog med ungdomarna mellan matcherna. Den delen känns också viktig, säger Roger Larsson från Gustavsbergs IF:s styrelse.

Fakta

Så gick det till – år för år

Fotboll för integration är en del av Stockholmsidrottens satsning, och ett samarbete mellan Tomtebo fritidsgård/Ung i Värmdö och Gustavsbergs IF.

  • 2012 – Ungdomar från Äppelbo börjar komma upp till Tomtebo och frågar om de kan få spela fotboll i hallen.
  • 2013 – Tomtebo startar en öppen fotbollsträning i samverkan med Äppelbo asylboende.
  • 2014/2015 – Några av ungdomarna från fredagsfotbollen startar ett eget lag, ”Seven Stars”, som börjar spela i Korpen seriespel.
  • 2016 – Samverkan mellan Värmdö IF och Stockholmsidrotten och olika boenden i Värmdö. Tilldelning av stöd till Värmdö IF och integrationssatsningen.
  • 2017 – Fortsatt stöd från Stockholmsidrotten, samarbetet med Gustavsbergs IF startar.
Visa merVisa mindre