I en ny satsning erbjuder HSB unga vuxna bosparare, 18-29 år, att köpa 50 procent av en lägenhet i nya Bromstensstaden samtidigt som HSB köper andra halvan.

HSB kallar modellen HSB dela, en modell som sedan tidigare finns i Göteborg.

Erbjudandet görs enligt HSB för att ge unga en chans att köpa en första bostad.

Priserna på bostäderna är gällande marknadspriser.

– Kort och gott handlar om att vi försöker bygga bostäder för många människor. Det är ingen hemlighet att unga familjebildare har svårigheter att komma ut på bostadsmarknaden i Stockholm och det har blivit ännu svårare med de återbetalningskrav som nu återinförs. Det här är vårt sätt att bidra till att lösa problematiken på bostadsmarknaden, säger Anders Svensson, verkställande direktör på HSB.

Varför just i Spånga?

– Dels är Bromstensstaden ett nytt projekt, dels visar vår marknadsanalys att det finns en stor efterfrågan på lägenheter i det området. Bromstensstaden ligger bra till kommunikativt, det är bostäder som kommer locka till sig en ung målgrupp.

"Som en förälder"

I ett mejl svarar HSB:s chefsjurist Mattias Berlin att HSB dela är att jämföra med en förälder som köper lägenhet tillsammans med sitt barn.

"Sedan har vi formaliserat detta genom ett avtal men det är ett avtal mellan den unga och HSB, där är inte bostadsrättsföreningen (är) inblandad."

Richard Hager, universitetslektor i fastighetsrätt på Stockholms universitet, skriver i ett mejl till Mitt i att av HSB-juristens svar går det inte helt att förstå upplägget, men principiellt är det enligt diskrimineringslagen tillåtet att gynna äldre och unga.

Då någon annan än bostadsrättsföreningen står för halva kostnaden går det inte att hävda att föreningen gynnar en medlem vilket annars skulle strida mot föreningsrättens likhetsprincip, menar han.

Efter tio år ska köparen betala resten av insatsen och lösa ut HSB. Om bostadsrätten säljs innan det har gått tio år säljs också HSB:s andel.