Här får Tullingebon Rasmus lektionen hemma i rummet

Någon sitter i sängen. En annan äter hamburgare. När Tullinge gymnasiums Caroline Kenmo gör upprop för lektion via videolänk får hon se eleverna i sina hemmiljöer. – Distansundervisningen har fungerat bra för mig, men risken är att alla inte tar ansvar, säger eleven Rasmus Ekberg.

  • Publicerad 05:00, 26 mar 2020

Inför lektionerna är det upprop. Den som får ordet visas i bild på skärmen. Men max fem personer syns åt gången i programmet de använder.

”Håret i hårturban”

Läraren Caroline Kenmo på ekonomiprogrammet får se eleverna i helt andra miljöer än hon är van vid.

– Någon äter en hamburgare, någon sitter i sängen med ett husdjur och någon har kommit ut från duschen med håret i hårturban. Det är lite roligt och märkligt på samma gång. Jag jobbar mycket med relationsbyggande och är tacksam för att vi byggt upp en trygg grupp tillsammans.

Tungt lastade elever

Sedan förra onsdagen är det undervisning på distans som gäller för eleverna på gymnasierna runt om i Sverige.

Tullingeläraren Caroline Kenmo undervisar numera hemifrån.

– Jag sa till eleverna att ta med sig alla böcker, allt material och utrustning med hem. Man såg elever som knappt kunde bära allt det hade, säger läraren Caroline Kenmo.

Caroline Kenmo: ”På förvånansvärt kort tid har en hel lärarkår ställt om.” Foto: Privat

Sedan dess har gymnasieeleverna och lärarna fått vänja sig vid en historisk situation. Såväl lärare som elever befinner sig hemma. Caroline Kenmo var en av alla lärare och elever som fick börja använda ny teknik.

Ser inte alla elever

Den nya undervisningen innebär utmaningar och högre arbetsbelastning menar hon. Det finns en oro för att alla inte hänger med i undervisningen. Och hon var inte van med programmen som de började använda förra veckan.

– Varje lektion brukar jag vilja att alla elever ska tala, skriva, läsa och göra något praktiskt.  Men nu har jag inte samma kontroll som i klassrummet.  Jag kan inte se eller höra alla samtidigt.

”Risk några flyger under radarn”

Hon har vissa farhågor.

– Det finns risk att några flyger under radarn. Det kan finnas mycket hemma som distraherar. säger hon.

”Störst omställning för lärarna”

Tullingebon Rasmus Ekberg som tar del av undervisningen hemma på sitt rum menar att distansundervisningen fungerar bra för hans del.

– Det är nog störst omställning för lärarna. Ungdomar är ändå vana med digital teknik. Distansundervisningen har fungerat bra för mig, men risken är att alla inte tar ansvar. Andra kan också ha svårt att fokusera om hela deras familj är hemma.

Rasmus Ekberg tar del av undervisningen hemma på rummet. Foto: Privat

Gillar det sociala

Han har svårt att hitta något positivt i den nya situationen.

– Jag gillar att komma till skolan för det sociala och träffa kompisar. Jag är lite orolig över att studentutspringet ska ställas in, men tror och hoppas att det blir av.

Rasmus, längst till höger, och kompisarna i UF-företaget Sportsocks UF var uttagna till Sverige-final i Ung företagsamhet. De skulle varit med på UF-mässan i Älvsjö. Nu har det blivit fältsjukhus där i stället. Foto: Privat.

Läraren Caroline Kenmo menar att det är viktigt att vara både tillåtande och förlåtande i den nya situationen.

– Jag får börja där jag är, använda det jag har och göra det jag kan, säger hon.