Emil Westerdahl, distriktschef på Svenska bostäder i Järva, i en av portarna där coronainformation numera satts upp. Foto: Christian Lärk

Här får tiotusentals Järvabor coronavarning i porten

Hit ut har budskapet inte nått. I en massiv informationskampanj försöker staden ändra på det. 6 500 informationsblad om coronaviruset har satts upp i Järva. – Det har haft högsta prioritet, säger Svenska bostäders distriktschef.

  • Publicerad 16:37, 26 mar 2020

Tidigare i veckan medgav ansvariga politiker att informationen om coronaviruset brustit till personer som inte har svenska som modersmål.

Beskedet var att 6 500 informationsblad nu sätts upp i Järva, för att berätta om virusets farlighet och hur man kan skydda sig mot coronaviruset.

Lappar i porten

Vi befinner oss i portuppgången i ett sjuvåningshus i Husby.

Trapphus i Husby, torsdag 26 mars.

Emil Westerdahl, distriktschef på Svenska bostäder, visar upp varningslappar för coronaviruset som satts upp i den här porten.

Svenska bostäder har 5 500 bostäder i Järva. Bolaget är därmed ett av de stora bostadsbolagen i stadsdelen. Det är bostadsbolagen i Järva som svarar för att sätta upp informationsbland om coronaviruset i sina olika fastigheter. Totalt ska 6 500 liknande informationslappar ha satts upp.

När satte ni upp lapparna?

– I går och i förrgår, säger Emil Westerdahl.

Emil Westerdahl tar fram en fusklapp. Han konstaterar att bostadsbolaget har satt upp exakt 1 687 blad på 283 platser.

Var har ni satt upp bladen?

– I hela Järva: Rinkeby, Tensta, Husby och Akalla.

Han syftar på trappuppgångar i de bostadshus bolaget äger, samt även i i Husby centrum som bolaget förvaltar, liksom i ett ”gäng tvättstugor”.

Informationsbladet har bostadsbolaget tryckt upp på egen bekostnad.

Har haft ”högsta prioritet”

– Vi vill bidra till Folkhälsomyndighetens råd, motiverar Emil Westerdahl.

Framställandet av bladen har haft ”högsta prioritet”, tillägger han.

Lapparna som sitter i portuppgången i det här trapphuset, liksom i alla övriga trapphus, informerar om hur invånarna ska skydda sig för att inte få och sprida coronaviruset.

Informationen är på svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska

Varför har ni valt just de språken?

– Vi vill täcka så många som möjlig. Sedan hoppas vi att invånarna själva hjälper till att sprida budskapet till varandra.

Kommer invånarna att läsa det som står på lapparna?

– Vi har ett gott renommé bland hyresgästerna, andra budskap som förmedlas på liknande sätt brukar mottas väl av hyresgästerna, säger Emil Westerdahl.

Även på torget vid tunnelbanan i Husby har Svenska bostäder satt upp informationsblad om coronviruset.