Utökning. Två nya pendelbåtslinjer startar i Stockholm inom kort. Genrebild. Foto: Linda Gren

Här får Stockholm två nya pendelbåtslinjer

Två nya pendelbåtslinjer startar på försök under de kommande åren. Den första startar redan nästa höst.

  • Publicerad 13:13, 17 okt 2019

Nu står det klart att två nya pendelbåtslinjer kommer att starta på försök under de kommande åren. Försöken ska pågå under två års tid med chans till förlängning på ett år till att börja med. En "historisk pendelbåtssatsning" enligt Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd och ansvarig för sjötrafiken i Region Stockholm, i ett uttalande.

Här kan Stockholm få nya pendelbåtslinjer

– Jag tycker att det är jätteroligt, inte minst för Värmdö och Nacka som lider av svåra trängselproblem kopplat till Slussen. Jag är säker på att pendelbåten kommer bli en succé där, säger Gustav Hemming.

Den första nya linjen, Vaxholmslinjen, kommer att gå från Rindö i Vaxholm till Stockholm via Ramsö, Tynningsö, Vaxön, Lidingö och Nacka. Linjen beräknas starta redan under nästa höst. Kostnaden för linjen beräknas landa på 30 miljoner kronor per år.

Den andra linjen, Värmdölinjen, är tänkt att gå från Ålstäket i Värmdö till Stockholm via Nacka, och beräknas vara i drift till våren 2022, och beräknas kosta 40 miljoner kronor per år.

Linjerna väntas ge stora restidsvinster. Mellan till exempel Koviksudde och Strömkajen beräknas restiden minska med 34 minuter, mellan Norra Lagnö och Strömkajen beräknas minskningen bli 22 minuter samt mellan Riset och Strömkajen beräknas restiden minska med 38 minuter med den nya linjen, enligt pressmeddelandet.

Här stannar de nya pendelbåtslinjerna:

Vaxholmslinjen:

Grenadjärsbryggan, Rindö
Ramsö
Norra Tynningö
Rindö Västra
Vaxön
Gåshaga
Hasseludden
Nacka Strand
Slussen
Strömkajen

Värmdölinjen:

Ålstäket
Värmdö
Norra Lagnö
Koviksudde
Riset
Slussen
Strömkajen

Visa merVisa mindre