Sommarhäng. Det blir litet utav Stockholms Copacabana, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om sommarens längsta gågata. Foto: Direktpress

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar

Turerna har varit många men nu står det till slut klart. Det blir en gågata på Hornsbergs strand i sommar. Och inte vilken gågata som helst: det blir stans längsta hittills.

  • Publicerad 15:35, 5 apr 2017

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är glad att långbänken kring en sommargågata på Kungsholmen är över.

– Äntligen är vi framme. Nu ser jag fram emot en varm och skön sommar på Kungsholmen, säger han.

Största satsningen hittills

Tidigare har Vårt Kungsholmen rapporterat om att polisen och Trafikkontoret har varit oense om gågatans sträckning, även om man hävdat att dialogen gått framåt. Man kan nu konstatera att polisens linje med en längre gågata har vunnit striden. Detta blir nämligen den största sommargågatan hittills.

– Den kommer att sträcka sig ända ifrån restaurangen Piren bort till Lindhagensgatan och vidare nordöst mot Eyvind Johnsons Gata, med små snuttar in på Lars Forsells och Sara Lidmans gata. Det känns otroligt roligt att genomföra vår största satsning hittills. Det blir litet utav Stockholms Copacabana, säger Daniel Helldén.

Bilfritt kring torget

Dessutom kommer vägen framför Moa Martinssons torg göras helt bilfri dygnet runt, till skillnad från övriga delar av gågatan där varutransporter tillåts under vissa tider på dygnet.

LÄS ÄVEN: Beskedet: Gågatan i Hornsberg kan halveras

I och med detta har samtliga stadsdelar i innerstaden sommargågator.

– Nu har även Kungsholmen fått sitt. Nu går vi vidare med flera liknande projekt i ytterstaden, säger Daniel Helldén.

Från och med den 12:e juni blir Hornsbergs strand gågata.

Det blir en rejäl sommargågata på Kungsholmen i sommar, berättar Daniel Helldén. Foto: Karin Nilsson/Andreas Enbuske

Så funkar gågatan

Sommargågatan innebär att cirka 44 parkeringsplatser försvinner under perioden. Handikapp-platserna kommer dock att finnas kvar.

Kollektivtrafiken påverkas inte överhuvudtaget.

Under de närmaste dagarna kommer restaurangerna längs gågatan att få ett informationsbrev från trafikkontoret med upplysningar om sommarplanerna och hur de går tillväga för att söka tillstånd för att öppna uteservering. Tillståndet utfärdas ­sedan av polismyndigheten.

Visa merVisa mindre