Ny kulturscen. Här kommer pontonerna till Liljeholmshamnen. Scenen kommer ligga under bron, precis intill trapporna till Marievik. Foto: Carl-Magnus Hellsten

Här får Stockholm en ny flytande kulturscen

Ett kulturhus för teater, film och livemusik flyter snart under Liljeholmsbron. Redan i augusti får publiken kliva ut på vattnet.

  • Publicerad 15:55, 16 jun 2020

Stockholm ska få en ny stor kulturscen ute på vattnet under brovalvet vid Liljeholmshamnen. Det är Teatern under bron, som om somrarna har haft föreställningar på land i Hornstull, som byter sida och flyttar ut på en ponton i Årstaviken.

– Vi mönstrar på och blir kulturkaptener på en ponton som är nästan 300 kvadratmeter stor. Den ska rymma både scen och publik, säger verksamhetsledaren Filip Adamo.

I augusti blir det smygpremiär med en fem dagar lång monologfestival. Publiken, som kommer hållas till 50 personer, ska också kunna käka och dricka ute på vattnet.

Men när det är dags för den officiella premiären, i maj nästa år, ska en krog finnas klar på kajstråket.

– Då nöjer vi oss inte med en foodtruck utan vi ska vara en destination på Liljeholmshamnen. Det blir en rolig triangel med Loopen, Debaser pontonen och oss där man kan köra marin kultursafari med båt mellan ställena. Det är jävligt häftigt att ta tillbaka vattnet till stockholmarna, säger Filip Adamo.

"Nytt oberoende kulturhus"

Ute på pontonen blir det förstås en hel del teater, men också film, utställningar, livespelningar och annan kultur, berättar Filip Adamo.

– Det här är ett nytt oberoende kulturhus som ska rymma många olika uttryck. Så länge vi inte kan bygga ett faktiskt hus på pontonen så kommer vi att vara igång maj till september, men jag drömmer redan om julbord med varma filtar och opera på vattnet, säger han.

Det treåriga projektet bygger på ett samarbete mellan teatern och flera av stadens förvaltningar och bolag. Det är staden som står för och färdigställer själva scenen.

Projektet gläder kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) som påminner om att hans parti föreslog att kulturen skulle få ta plats på den ödsliga kajremsan redan 2016.

– Att få förverkliga det förslaget nu när vi styr känns toppen. Politiken och staden ska vara möjliggörare, inte bromsklossar, och ta vara på goda idéer som gör vår stadsmiljö mer levande, säger Jonas Naddebo (C) i ett pressmeddelande.

Vill du vara med på smygpremiären?

Vad: Premiär på kulturpontonen med “Definitivt 50 pers - en monologfestival”

Var: Vid Liljeholmshamnen under Liljeholmsbron.

När: 11-15 augusti.

Hur: Fri éntre men biljett till området krävs. Dessa släpps via Teatern under brons hemsida.

Visa merVisa mindre