Hemtama. Pantergubbarna Arne Spennare, Sören Johnson och Ulf Hester har alla hamnat på väggen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Här får stammisarna en egen tavla på väggen

På Uffe & Lottas är stammisarna förevigade: är du en trogen kund med gott humör hamnar du bakom glas och ram. "Vi har fått äkta vänner tack vare vår restaurang", säger krögarparet bakom kvarterskrogen på Kungsholmen.

  • Publicerad 15:47, 14 mar 2019

– Tjena Margareta!

– Hej hej! Idag ska jag bara ta ett glas vin, vet du.

– Jamen, det är väl alltid trevligt trevligt att se dig ändå?

Det är fredag, klockan är 15, och Ulf Fredholm har precis öppnat upp restaurangen för dagen. Redan sitter det två storskrävlare och är fryntliga vid bardisken: Arne Spennare och Sören Johnson. Arne hävdar till exempel att har har "krupit på bardiskar på fyra kontinenter" och att "en bra drajja ska vara som ett kallt moln som flyger in i käften".

– Ja, Arne han var absolut först genom dörren när vi tog över, minns Charlotte Mellberg, som utgör den andra halvan av krögarduon bakom Kungsholmsgatans lilla kvarterskrog Uffe & Lottas.

Lilla Essingens Ted Danson ger stammisar egen skylt

Hela husmanskosthaket stämplar in på ynka 52 kvadratmeter och 39 sittplatser. Plus 36 fotografier på stamkunder. För de som räknas som stammisar – som Arne, Sören och insläntrande polaren Ulf Hester – blir inramade på väggen.

– Där har du professor Schmidt och hans hustru. De är tyskar men är ofta i Stockholm då han föreläser. Säg att de är i stan fem nätter. Då äter de hos oss tre av dem. Och det där är Kim, Urban, Anna-Karin och Ölpojkarna, säger Ulf Fredholm och namnger vant alla medan han pekar ut dem.

Jobbade för starköl

Ulf och Charlotte tog över restaurangen den 1 januari 2016. De öppnade på nytt tre dagar senare. Stammisarna lät inte vänta på sig. När det blev dags för rejäla ombyggnationer sommaren 2017 ställde pensionären Sören upp och renoverade gratis.

– Jag bor på krypavstånd. Så jag gjorde det av ren snällhet. Och jag fick gratis öl! Men skriv inte det, skämtar Sören, och skrattar så att mustaschen dallrar.

Man ska inte vara snorkig

Krögare Ulf, med ett yrkesförflutet på Operakällaren, berättar att det är många som gärna vill hamna på stammisväggen. Näst på tur är Frasse och Mia.

Men: "Det måste komma naturligt". Det räcker inte att bara dyka upp tre, fyra gånger i veckan om man samtidigt är snorkig.

– Det är människor vi bondar med som får ett foto på vår vägg. Man ska inte bara vara här ofta, utan en kemi mellan oss måste finnas. Det här är ett renodlat familjeföretag och vi till och med bor i samma hus. Jag och frun har fått riktiga vänner genom den här krogen.

Krögarpar. Bakom baren basar Charlotte Mellberg och Ulf Fredholm, vilket man kan klura ut av ställets namn. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson