Bergholmsbacken. Här planeras för totalt 620 bostäder, två förskolor och en grundskola. Bergholmsskolan (i mitten av bilden) och två mindre förskolor som finns där nu, ska rivas. Foto: Stockholms stad

Här får södra Stockholm 180 nya hyresrätter

Planerna på 180 nya hyresrätter i Bergholmsbacken i Bagarmossen ser ut att ta ytterligare ett steg närmare byggstart. Vänsterpartiet som var emot bygget på platsen har nu svängt i frågan.

  • Publicerad 06:50, 12 jan 2018

Bergholmsbacken, området mellan Bagarmossen och Skarpnäck där bland annat Bergholmsskolan ligger nu, ska enligt planerna bebyggas med 620 lägenheter, två förskolor och en skola med en idrottshall för 1200 elever.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Byggplanerna utgör den första etappen i det som kallas för Programmet för Bagarmossen och Skarpnäck, ett program som totalt omfattar upp till 3 500 nya bostäder.

Nu har en del av planerna för Bergholmsbacken – 180 nya lägenheter varav 12 stödlägenheter – kommit ytterligare ett steg närmare ett första spadtag.

Kommunfullmäktige väntas nu ta ett inriktningsbeslut för att gå vidare med bygget av lägenheterna, som ska bli hyresrätter genom kommunala bostadsbolaget Stockholmshem.

Nu ska Skarpnäck och Sköndal växa ihop

Redan 2014 röstades markanvisningen för lägenheterna igenom i exploateringsnämnden. Alla partier verkar nu vara överens om att bygget ska tas vidare, men när inriktningsbeslutet nu är på väg att klubbas riktar alliansen kritik mot de rödgröna.

Anledningen är att de rödgröna röstade emot markanvisningen 2014 – (S) och (MP) med motiveringen att de ville se programförslaget för hela Bagarmossen och Skarpnäck först. Vänsterpartiet tyckte att bebyggelse på platsen var olämpligt.

Men nu har de alltså svängt i frågan.

Så här förklarar Sebastian Wiklund, ledamot för (V) i Stadsbyggnadsnämnden den ändrade inställningen i ett skriftligt svar till Stockholmdirekt:

"Det är nu acceptabelt byggande och värdefulla grönområden sparas. Det fanns också en diskussion om en bilväg mellan områdena vilket vi var emot. Nu får man ta sig genom till fots och cykel. Vad gäller hela programmet för Skarpnäck och Bagarmossen så ser vi det också som en seger att man har sett ut en plats för sim och idrottshall även om detta är planer som ligger långt fram i tiden".

Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

Tidigare har den borgerliga oppositionen gått ut och sagt att de tycker att Bergholmsbacken och programmet för Bagarmossen och Skarpnäck i stort bör utökas med många fler bostäder.

Just sim- och idrottshallen är tänkt att ges plats på Skarpnäcks sportfält. Klassiska Bergholmstorpet är tänkt att bevaras och Bergholmsparken, området mellan Skarpnäck och Bagarmossen, ska utvecklas som park, enligt förslaget.

Hur stora lägenheterna i Bergholmsbacken blir bestäms under arbetet med detaljplanen, som förväntas kunna klubbas av kommunfullmäktige under det fjärde kvartalet 2018.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android