NYÖPPNAT. Victor och Allie McCleary Olin öppnar snart Södermalms första renodlade folkölsbar i Hornstull. Hunden Chewie är en självklar stammis. Foto: Sophie Stigfur

Här får Södermalm sin första folkölsbar

3,5:or, hundöl och brädspel. Med det receptet flyttar Victor och Alli McCleary Olin in på Hornsgatans lilla avkrok vid Hornstull – med Södermalms första folkölsbar.

  • Publicerad 20:19, 13 dec 2017

Det har nu gått ett år sedan duon slog upp portarna för Folk & Friends vid Norr Mälarstrand, som då var landets första renodlade folkölsbar. Nu har det blivit Hornstulls tur att få smaka på det behagliga och enkla konceptet: barhäng minus fokus på berusning.

– Vi hade redan från början siktet inställt på Söder, just den här gatan känns som en bra arena. Framförallt är det nära till grönområde och vatten, man har ju möjlighet att köpa med sig ölen härifrån så det lär bli en del skytteltrafik ner till Tanto, säger Victor McCleary Olin och skrattar.

Special-öl för fyrbenta vänner

Att det redan finns ett antal ölhak i området, ser paret inte som något problem. Förutom den låghaltiga bärsen har de nämligen ytterligare en USP: hundar välkomnas med öppna armar. Mer än människor, om sanningen ska fram.

– Alli brukar säga "dogs welcome, people tolerated". Vi har hundöl och hundsnacks för att vi vill ha hundar här helt enkelt, beträffande hundvänligheten har de andra barerna här en del att jobba på, säger Victor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ju fler ölställen det finns på samma plats desto bättre flöde blir det också, jag ser det som positivt att vi kompletterar varandra, fyller Alli i.

Folkölsbar på Kungsholmen och på Söder, samt två olika relativt nyöppnade folkölsbutiker på Södermalm. Vill folk inte bli fulla längre?

– Haha, jo det tror jag nog. Det här är mer ett komplement än ett substitut. Men visst blir det mer och mer efterfrågan på att gå ut och kunna umgås en tisdag utan att det blir konsekvenser dagen efter, säger Victor och fortsätter:

– Vi har fått några studiebesök från olika delar av landet till exempel, där man är sugen på att starta upp samma koncept. Det här är bara början.

Folk & Friends hoppas kunna slå upp portarna på Hornsgatan 180 senast mars 2018.

Hela kvarteret sörjer Söderprofilen Janne