Här får Södermalm nya tunnelbaneuppgångar

Nu är det bestämt var Södermalms nya tunnelbaneuppgångar ska ligga. Södermalm får totalt fem nya entréer till den nya blåa linjen mellan Kungsträdgården och Nacka/Söderort.

  • Publicerad 16:16, 7 okt 2015

Arbetet med Stockholms nya tunnelbana går framåt i rask takt och nu har Förvaltningen för utbyggd tunnelbana – tillsammans med Stockholms stad och Nacka – lagt fram planen för var de nya uppgångarna och entréerna ska ligga.

Södermalm får tre nya uppgångar med totalt fem entréer.

Sofo

Station Sofia i Sofo som byggs på 100 meters djup under Vita bergshöjden får en nordlig och en sydlig uppgång med två entréer vardera.

Södra uppgången får en entré bredvid Bahnhof på Renstiernas gata och en entré längre upp på ”kulturkåkshöjden”, där Skånegatan möter Borgmästargatan.

Vita bergen

Norra uppgången får två entréer i varsin ända av Stigbergsparken, en nära Tjärhovsplan och den andra närmare Ersta sjukhus.

Eftersom den station Sofia ligger så djupt kommer den att utrustas enbart med hissar, med undantag för en kort rulltrappa från Renstiernas gata.

Målet i planeringen av entréerna har varit att placera dem så lättillgängligt som möjligt

– Det ska vara välkomnande entréer med kortast möjliga gångvägar under jord. Det ska kännas tryggt och säkert att åka tunnelbana, säger Martin Hellgren.

Bara hissar

Men enligt Martin Hellgren, projektchef för blå linjen, är det inte tal om de saktfärdiga och ofta skadedrabbade hissar som finns i tunnelbanan idag.

– Här handlar det om att bygga en välkomnade entré med fler stora ljusa och snabba hissar, säger han.

Hissarna är byggda för transporter i en hastighet av fyra meter per sekund = vilket gör att resan från perrongen till friska luften tar 25 sekunder.

Katarina Bangata

Entrén vid Katarina Bangata i höjd med Metargatan är ett resultat av att planeringen tagit intryck av synpunkter från tidigare samråd.

SE ÄVEN Filmen som visar Stockholms nya tunnelbana

Den uppgången är den nordligaste av de två som hör till station Hammarby kanal. Den var tidigare tänkt att alldeles intill Hammarby kanal men har nu flyttats några kvarter norrut.

Från och med imorgon finns nya möjligheter att tycka till om nya tunnelbanan, och då främst om arbetsprocessen och placeringen av nödvändiga arbetstunnlar.

– Det är viktigt för oss att få in kunskap från de som bor och jobbar i området så att vi kan planera arbetet så att det stör så lite som möjligt. Det är jätteviktigt att alla som bor i området får en säker miljö och att vardagen fungerar, säger Martin Hellgren.

LÄS ÄVEN Här får Slakthusområdet nya tunnelbaneuppgångar

Var med och tyck till

Under oktober ordnar Förvaltningen för utbyggd tunnelbana tre öppet hus där allmänhet inbjuds att tycka till.

Onsdag 14 oktober, klockan 15–19 Restaurang EnArena Globen, Palmfeltsvägen 1.

Måndag 19 oktober, klockan 15–19 Spårvägsmuseet, Tegelviksgatan 22, Södermalm.

Torsdag 22 oktober, klockan 15–19 Nacka stadshus, Granitvägen 15.

Det går också att tycka till på den webbenkät som kommer att finnas på sll.se/nyatunnelbanan från och med torsdag 8 oktober.

Visa merVisa mindre

Åk direkt till Sickla

Värt att veta för Södermalmsbor är att det med nya blå linjen blir möjligt att åka från Sofia direkt till Sickla köpkvarter. Där kommer det att byggas två uppgångar, en i vardera sidan om köpstaden.

Byggtiden för den nya tunnelbanan sträcker sig från 2018 till 2025.