Systrar runt hörnet grundades av tjejer som själva bor i Hässelby. Foto: Mikael Andersson

Här får Smedshagens tjejer ett eget ställe

Smeity, Niki och Kameliya saknade en plats för tjejer i Hässelby när de var tonåringar. Därför startade de Systrar Runt Hörnet i Vita villan i Smedshagen.

  • Publicerad 20:00, 5 nov 2017

Det är onsdag kväll och hösten gör sig påmind med sitt kallaste och blötaste väder. Men inne i Vita villan i Smedshagen är stämningen varm. Här sitter ett tiotal tonårstjejer runt ett bord och käkar pizza. Samtalen och skratten bubblar.

– När vi var tonåringar kände vi oss inte bekväma på fritidsgården för det var bara killar där. Så vi ville ge något till tjejerna som vi själva saknade, säger Smeity Embaye-Yenie, en av grundarna till föreningen Systrar Runt Hörnet.

Sedan ett år tillbaka träffar hon, Niki Addibpour och Kamelyia Kermani mellan tio och femton unga tjejer på onsdagskvällarna i Vita villan. Nytt för hösten är ett samarbete med Brommapojkarna som bland annat innebär fotbollsträning varje måndag.

– Det är jättekul och avslappnat, vi tränar lite och sen kör vi match. I måndags var en tjej från BP:s damlag med, säger Mirella Bettar.

LÄS ÄVEN: Här får Hässelby en ny öppen förskola

"Ska finnas runt hörnet"

Men efter att de fått veta att stadsdelen ska öppna en öppen förskola i lokalerna är de oroliga för vad som ska hända.

– Poängen är ju att vi ska finnas runt hörnet. De flesta bor ju häromkring, säger Smiety.

Tjejerna berättar att det här har blivit som deras fritidsgård. Ofta när aktiviteter anordnas för tjejer blir det saker som att baka eller fixa naglarna, tycker de. Här kan de istället umgås, prata, kolla film och spela spel. Innehållet brukar inte vara så planerat utan de gör vad de känner för.

– Mat är det viktigaste av allt! Förra veckan lagade vi egen kycklingsallad, det var jättegott, säger Ebaa Mohamed.

Härlig gäng. Tjejerna är överens om att Systrar Runt Hörnet har blivit som en fritidsgård. Foto: Mikael Andersson

Systerskap. Systrar Runt Hörnet är en tjejgrupp som träffas varje onsdag i Vita villan i Smedshagen. Foto: Mikael Andersson

Glädjebesked

Ett stående inslag när de ses är "cirkeln". Då sitter de i en ring på golvet och diskuterar olika ämnen.

– Vi pratar om allt som pågår i våra liv som skolan, rasism och stress. Niki, Smeity och Kamelyia är som vi uppväxta här, säger Seghen Tesfalen.

– Det är så mycket systerskap. Alla känner varandra och vi kan prata om allt. Det som sägs här stannar här, säger Mirella Bettar.

– Ofta börjar vi prata om en grej som sedan leder till något helt annat. Det är så skönt att prata med några som man ser upp till, lägger Daniella till.

Hon får direkt svar av Niki Addibpour:

– Åh, jag ser upp till dig Jag ser upp till alla er tjejer.

Efter att tidningen besökt systrarna tar vi kontakt med stadsdelen som kommer med ett glädjande besked. Tjejerna ska få vara kvar, på samma villkor som innan.

– Vi har inte träffat och pratat med dem om det än men vi kommer ha föreningar där kvällstid. Och Systrar Runt Hörnet ska få träffa personalen som kommer jobba där, säger Sofi Simonsen, enhetschef för medborgarservice i Hässelby-Vällingby.

Vill du gå med Systrar Runt Hörnet?

Vad? Systrar Runt Hörnet är en ideell förening som startade i oktober 2016. Nu samarbetar de med BP och får däirigenom medel för att kunna anordna aktiviteter.

För? Tjejer mellan 13 och 18 år

Var? Onsdagar i Vita villan från ca kl 18 och måndagar i Smedshagshallen.

Hur? Systrar Runt Hörnet på Facebook, systrarrunthornet på Instagram, mejl systrarrunthornet@hotmail.com eller telefon 0708301175.

Annars är du också välkommen att bara dyka upp.

Visa merVisa mindre