Här får Rolf tacka sin räddare

Under en joggingtur fick Rolf Bäckström plötligt hjärtstopp. Två okända personer grep in och räddade hans liv. Efter Mitt i:s reportage fick han kontakt med dem och chans att tacka. Här träffas de igen för första gången efter den rådiga insatsen.

  • Publicerad 16:12, 30 maj 2017

På eftermiddagen den 15 mars gick kollegorna Klas Uppling och Anton Wikbladh i vanlig ordning från sitt jobb på Ragn Sells på Väderholmen. Men ganska snart hände något som de aldrig kommer att glömma.

I närheten av gångtunneln under Sollentunavägen såg Klas, som kom först, en man ligga på marken.

– Han låg på ett konstigt sätt och var blodig, han såg faktiskt död ut och jag tänkte: vad fan gör jag nu? berättar Klas.

Tvekade inte att agera

Han ringde 112 och påbörjade genast hjärt- och lungräddning med hjälp av instruktioner från operatören. Efter några minuter, som kändes som en evighet, kom Anton och hjälpte till.

– Jag hade gått en HLR-kurs på jobbet för ett år sedan och blev väldigt fokuserad. Jag kände ingen rädsla då, men efteråt hade jag mycket adrenalin i kroppen och kände mig skakig hela kvällen, berättar Anton.

Klas Uppling och Anton Wikbladh träffar Rolf (mitten) och Agneta Bäckström på platsen där det hände.

Tillsammans med en tredje engelsktalande person, som hjälpte till med att hålla koll på Rolfs puls, höll de igång hans hjärta under de 10 kritiska minuterna i väntan på ambulansen.

Visste inte hur det hade gått för Rolf

Innan ambulansen åkte hann Anton se hur de fem första stötarna med defibrilatorn var verkningslösa. Därefter lämnades de i ovisshet om hur det skulle gå för mannen de precis hjälpt.

Rolf Bäckström hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp och segnat ihop under en joggingrunda när han var ute och tränade inför sitt 20:e maraton. När han vaknade upp på Karolinska två veckor senare visste han inte vem eller vilka som räddat hans liv.

I ett reportage i Mitt i Sollentuna efterlyste han sina räddare för att få tacka dem ordentligt.

Vet du vem som räddade livet på Rolf?

 

Och han fick napp direkt efter publiceringen.

– Min brorsa messade och bad mig kolla på facebook-gruppen Sollentunatipset, berättar Anton.

Träffas tack vare Mitt i

Mitt i fick vara med när Rolf och hans hustru Agneta för första gången träffade Klas och Anton. Och det var ett känslosamt möte, för alla parter.

– Tack för att ni grep in, annars hade jag inte stått här idag, säger Rolf.

Och Agneta stämde in.

– Ni anar inte hur tacksam jag är för att vi har fått behålla Rolf. Ni är riktiga hjältar, det ska ni bära med er, säger hon.

Agneta Bäsckström ger Klas Uppling en kram.

Även för Klas och Anton bidrog mötet med en viktig pusselbit.

– Det är väldigt skönt att få veta att du överlevde, och att du mår så bra, säger Klas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mordet på busstorget ett av många brott som har lösts tack vare Encrochat

Nyheter LÅNG LISTA: 125 fängelseår utdömda Stockholmspolisens framgångar i utredningar kopplade till Encrochat har lett till att mängder med kriminella ledarfigurer hamnat bakom lås och bom. Här är brotten som lyckats lösas.torsdag 25/2 5:15

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50