
Konstnären. Sara Söderberg och en del av det tegel som används för att skapa den nya mötesplatsen. Foto: Patrik Wirén
Här får Norra Djurgårdsstaden ny mötesplats
En helt ny mötesplats börjar ta form i Norra Djurgårdsstaden. Förutom att locka till kvällar vid grillen vill konstnären Sara Söderberg också att verket ska få oss att ifrågasätta hur området har byggts.
- Nyheter
- Publicerad 13:59, 9 maj 2019
Konstnären Sara Söderberg, som själv bor i Hammarbyhöjden, har tillbringat en hel del tid i Norra Djurgårdsstaden på sistone. Anledningen är hennes verk "Köttet av en kvinnlig gud", som är först ut i föreningen Mossutställningars konstprogram om hållbar stadsutveckling som kommer pågå i området under två års tid.
Det som nu växer fram på gräsmattan mellan Husarviksgatan och Husarviken är möblemang och eldstad där allt är gjort av tegel.
– En del tegel är vidare bearbetat från Haga tegelbruk, en del är återbruk från rivningar. Annat är sådant som jag gjort av lera som grävts upp i och med exploateringen av Årstafältet och kasserats som avfall, säger hon och tillägger att jorden kunde ha blivit hundratals miljoner tegelstenar istället för att fraktas bort.
Resurs istället för avfall
Hon konstaterar att byggindustrin är en av de tre största industrierna med mest klimatpåverkan, tillsammans med transport och energi. Dyrbart material utvinns och fraktas vidare för att processas innan det återigen fraktas för att förädlas. Sedan fraktas det igen, används under en begränsad tid innan det blir värdelöst avfall.
Kritiken gäller även Norra Djurgårdsstaden, trots områdets internationellt uppmärksammade hållbarhetsarbete.
– Vi agerar lokalt men behöver inte förhålla oss till lokala förutsättningar när vi kan använda resurser från hela världen som även anses billigare. Jag undersöker ett annat förhållningssätt för att ta tillvara på lokalt material i första hand och se det som en resurs istället för avfall, säger hon.
Nu hoppas Sara Söderberg att tegelinstallationen blir en plats där människor möts för att umgås och samtidigt reflektera över hur vi bygger i Stockholm 2019. Stella dÁilly från Mossutställningar, som också finns på plats, nickar instämmande och betonar varför installationer som denna är så viktig för ett område.
– Konsten behövs för att vi ska kunna se att en annan värld är möjlig, säger hon.