Väntetiderna i primärvården ökar – men inte på den här vårdcentralen. Foto: Erik Lejdelin

Här får nästan alla träffa läkare i tid

Köerna på vårdcentralerna har ökat under vintern och våren. Numera får var tionde vänta i över en vecka på att få en tid hos doktorn I Täby är det bara en vårdcentral som helt klarar vårdgarantin.

  • Publicerad 08:31, 1 jun 2018

Allt färre får tid hos läkare på sin vårdcentral inom de sju dagar som gäller som vårdgaranti inom primärvården.

En av tio får vänta i  åtta dagar eller mer, visar siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I höstas fick 93 procent av patienterna komma till doktorn i tid. När de fyra första månaderna för 2018 sammanställts har den andelen minskat till 89 procent.

– Det är förstås inte bra. Vårdcentralerna är underfinansierade, och det i Sveriges rikaste landsting, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Vårdcentralerna är underfinansierade, och det i Sveriges rikaste landsting.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Hon menar att vårdcentralerna behöver en större påse pengar, att använda till att anställa den personal som de behöver.

Klarar 100 procent

En vårdcentral som går mot strömmen är Turebergs vårdcentral i Sollentuna. Här får 100 procent av patienterna komma till doktorn inom en vecka.

Många läkare på plats och därigenom gott om akuttider, är förklaringen, enligt verksamhetschef Pia Lindborg.

– Just nu har vi god produktion, så jag är jätteglad, men det är färskvara, säger hon.

Medicinsk bedömning först

Hon poängterar att alla som ringer inte får en läkartid direkt. Först görs en medicinsk bedömning. De som bedöms behöva träffa en läkare får en tid ganska omgående.

– Om alla som ringde fick en läkartid direkt skulle det inte gå.

Vårdval, alltså fri etableringsrätt, gäller för primärvården i Stockholms läns landsting. Av alla vårdcentraler och husläkarmottagningar drivs 64 procent privat och övriga av landstinget.

Såväl privata som landstingsdrivna vårdcentraler kan dras med långa väntetider.

Här får nästan alla träffa en läkare inom en vecka. Foto: Erik Lejdelin

Aleris bäst i Täby

I Täby är det privata Aleris husläkarmottagning i Täby centrum som klarar vårdgarantin bäst. Där får 96 procent av patienterna en tid inom sju dagar, vilket är en förbättring jämfört med hösten då mottagningen kunde erbjuda 83 procent av patienterna en tid inom veckan. Täby vårdcentral i landstingets regi klarar 85 procent.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger att vårdcentralerna och husläkarnas budget har ökats, och att ersättningen till husläkarna ändrats för att premiera längre läkarbesök. Dessutom har en besöksbonus införts.

– Vårdgarantin uppfylls för nästan nio av tio patienter. I höstas såg det lite bättre ut, och försämringen kan bland annat bero på förändringar i rapporteringssystemet. Över tid ligger vi i Stockholm på eller över rikssnittet. Det är vi dock inte nöjda med. Det måste bli lättare att både snabbt få kontakt med men också träffa sin husläkare, säger hon.

Fakta

Så många får vård i tid

Så stor andel får en tid hos läkare inom sju dagar i Täby:

Aleris Husläkarmottagning Täby Centrum:  96 procent

Täby kyrkby husläkarmottagning: 95 procent

Aleris Husläkarmottagning Näsbypark: 93 procent

Täby vårdcentral: 85 procent

Täby Centrum Doktorn: 76 procent

Stockholms läns landsting: 89 procent

Källa: SKL
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna bäst på att bygga cykelvägar

Nyheter Fick pris för Årets cykelprestation Sollentuna kommun har byggt 4,3 kilometer regionalt cykelstråk i år, och tar därmed hem Region Stockholms pris Årets cykelprestation. Men ska målet ett fullt utbyggt cykelvägnät 2030 ska nås måste...tisdag 20/10 18:04

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15