Omplåstrad. Annies nalle Nalle Maja har fått bandage både om magen och fötterna. Foto: Anna Wilson

Här får nallarna bästa omplåstringen

Barnen på Islinge förskola blev fullfjädrade doktorer i förra veckan – till sina gosedjur. Läkarstuderande från Nalledoktorn kom på besök och lärde barnen pyssla om sina nallar.

  • Publicerad 11:30, 9 okt 2020

Den bruna nallebjörnen Nalle Maja har ont i vingarna. Gosedjuret Kanin har ont i sina långa öron. Med nallen Willy är det riktigt illa.

– Han har coronavirus, berättar Tage, 4 år.

I förra veckan fick barnen på Islinge förskola besök av ett gäng nalledoktorer. De är läkarstudenter och studenter till andra vårdyrken som på frivillig basis åker runt till förskolor, hjälper barnen att vårda sjuka gosedjur, och samtidigt lär dem om kroppen.

Utrustning. Barnen får fylla i en journal och använda riktiga läkargrejer. Foto: Anna Wilson

Syftet är att förebygga sjukhusrädsla hos barnen.

– Jag läste läste om forskarresultat från Tyskland som visar att det fungerar, säger Emilia Eriksson, läkarstudent.

Hon och studiekompisen Levida Mathé tycker att besöket hos barnen i Islinge är ett skönt avbrott från de tunga teoretiska studierna. Sedan tror de att det är ett bra sätt att lära sig bemöta små patienter när de är färdiga läkare.

– Det är jättekul att få komma ut såhär, säger Levida Mathé.

Roligt. Att undersöka nallar ihop med barn är roligt avbrott i alla teoretiska studier, tycker Emilia Eriksson och Levida Mathé, läkarstudenter. Foto: Anna Wilson

Besöket är upplagt som ett vanligt läkarbesök – förutom då att patienterna är förskolebarnens egna gosedjur som de tagit med sig.

Barnen får hjälp att fylla i en journal. Vad heter gosedjuret? Hur gammalt är det? Hur mår det?

De få lyssna på djurens hjärtan med riktiga stetoskop och mäta blodtrycket. Är det halsen som krånglar får de kika i halsen med hjälp av en spatel. Ett och annat gosedjur får ta en spruta.

Ralph, Julia, Annie och de andra barnen berättat att deras nallar inte är jätterädda för doktorn. Men en och annan säger också att det favoritnallen inte behövt följa med till förskolan just idag.

Sprutor och stetoskåp i all ära. Mest poppis är ända alla plåster och bandage som nalledoktorerna har med sig.

– Det skulle vara så kul om någon kommer ihåg det här senare i livet, att de fick en känsla att det känns bra att plåstra om, kanske någon vill bli läkare sen, säger nalledoktorn Emilia Eriksson.