Här får mammor lära sig träna rätt

Många saknar i dag tillräcklig information om vilka utmaningar en graviditet utsätter kroppen för. På Ålstensängen guidar tränaren Lisa Franken mammor i hur de kan stärka sin kroppar – med rätt sorts träning.

  • Publicerad 14:14, 2 feb 2018

Innan vi åker ut till Ålsten för att vara med på ett träningspass för mammor, väcks flera frågor inne på redaktionen: Vad händer egentligen med kroppen när en kvinna föder barn? Och varför behöver mammor träna annorlunda?

Vi som är mammor delar genast med oss av våra erfarenheter, varpå en kollega håller sig för ansiktet och utropar ett: "Varför har ingen sagt nåt om det här?".

Det är nog så att få går till botten med bäckenbotten innan det faktiskt är kritiskt läge – och en kraftig nysning i matbutiken får statuera ut ett rinnande exempel på varför de där knipövningarna är så viktiga.

– Jag skulle säga att informationen om detta är ungefär noll, av vad jag hört berättas för mig, säger Lisa Franken, instruktör på "Mom in balance", när vi möter henne på Ålstensängen.

Utomhus. "Mamman och kvinnokroppen glöms liksom lite bort", menar Lisa Franken som tycker att det saknas information om hur nyblivna mammor ska träna. Foto: Mikael Andersson

"Borde vara obligatoriskt"

– Kanske får du på din höjd höra ett "glöm inte knipen" hos mödravården. När du åker hem från BB får du kanske med dig några informationsblad om bäckenbottenträning. Men det borde vara en obligatorisk kurs för alla, säger Lisa Franken.

Hennes träningsskor knastrar mot grusplanen när hon placerar ut gummiband och andra redskap som ska användas under dagens träningspass.

Övningarna är designade för den som har genomgått en förlossning, och de ska bland annat stärka bäckenbottenmuskulaturen som försvagas vid en graviditet, vilket kan leda till urinläckage.

– Jag tror nästan de flesta som har fött barn har varit med om att man hoppat eller sprungit till bussen och känt att det inte riktigt gick. Eller att man inte riktigt vågar nysa eller hosta eftersom man inte har kontroll över sitt bäckenbotten, säger Lisa Franken, och förklarar:

Går ut för hårt

Som nybliven mamma är det också viktigt att tänka på diastasen, mellanrummet som uppstår mellan de raka magmusklerna i samband med en graviditet. Enligt Lisa Franken börjar många mammor träna för hårt och för snabbt.

– I början ska du inte göra något horisontalt, som plankan eller armhävningar. Då hamnar trycket på dina raka magmuskler som delat på sig. Har du då inte en djup corestabilitet, kommer magmusklerna fortsätta att dela på sig, säger hon och hälsar på de träningsklädda mammorna som nu börjat rulla in med sina barnvagnar.

Publik. De yngre deltagarna håller ställningarna från barnvagnarna. Foto: Mikael Andersson

Instruerar. Lisa Franken håller koll så att deltagarna tränar rätt. Foto: Mikael Andersson

"Mycket att tänka på"

Flera av mammorna bekräftar att de tycker att det är svårt att veta just hur mycket man som nybliven mamma egentligen får träna.

– Man fick höra att man inte ska börja träna för tidigt. Jaha, när ska jag börja träna då? Och när man väl börjar träna, hur ska man träna då? säger Ålstensbon Sanna Norman, och vaggar sin sex månader gamla son Mikael som sover i vagnen.

Deltagarna är överens om att informationen från mödravården har varit bristfällig.

– Det är så mycket man ska tänka på, som diastasen och magmusklerna. Därför tycker jag det är bra att välja anpassad träning så att man inte skadar sig, säger Carolina Ekström, Nockebybo.

När passet väl är igång piper det titt som tätt till i någon av barnvagnarna, och deltagare och tränare turas om att vagga barnen.

– Man får ta det för vad det är. Ibland går det jättebra och ibland går det inte alls, säger Carolina Ekström.

Mammaträning

Företaget Mom in balance grundades i New York och specialiserar sig på träning för gravida och mammor. På Ålstensängen i Bromma håller de träningspass för både gravida och nyblivna mammor (som kan påbörja träningen som tidigast sex veckor efter förlossning).

Träningen stärker bland annat bäckenbottenmuskulaturen, och kan förebygga urinläckage och framfall, en åkomma som till exempel kan märkas genom att slidväggarna börjar bukta ned eller ut.

– Bäckenbotten består av muskler som håller uppe våra organ och kontrollerar vår urinblåsa. Precis som du kan träna lår och rumpa så kan du träna bäckenbottenmusklerna, säger Lisa Franken, tränare.

Visa merVisa mindre