Vaccin. Lillan Sjöberg och sjuksköterskan Firouzeh Lidén i Tallgårdens entréhall. Foto: Mikael Andersson

Här får Lillan, 90, sin andra dos

Här färdigvaccineras den första personen i Danderyd på Tallgårdens äldreboende i Enebyberg. "Det känns säkert och tryggt" säger Lillan Sjöberg.

  • Publicerad 11:15, 19 jan 2021

För lite mer än tre veckor sedan började vaccineringen i Sverige. Den 29 december kom den första dosen vaccin till Danderyd. Nu har den andra dosen kommit.

I måndags fick Lillan Sjöberg, 90, sin andra spruta. Hon var först ut bland de 80-tal boende som vaccinerades under måndagen på Tallgårdens vård- och omsorgsboende i Enebyberg.

Mitt i var på plats i entrén med skyddsutrustning och på behörigt avstånd.

Hur känns det?

– Det känns mycket bra. Det känns säkert och tryggt, säger Lillan Sjöberg.

Distriktssjuksköterskan Firouzeh Lidén, gruppchef på boendet, gav sprutan i Lillan Sjöbergs vänstra överarm. Med sig hade hon tillhörande utrustningen om vaccinet skulle orsaka en stark reaktion.

– Den vanligaste biverkningen är att man får lite ont i armen, säger Firouzeh Lidén.

Och Lillan Sjöberg berättar att hon inte har haft några starka symptom.

– På kvällen när jag tog första sprutan var det lite ömt. Annars har jag inte känt av något, säger hon.

Firas med ett glas vin

Vård- och omsorgschefen på Blomsterfonden, Christel Haglund, var även på plats. Att den första boende i Blomsterfondens omsorg blir färdigvaccinerad – skulle så klart firas.

Lillan fick en bukett med lila tulpaner och ett glas vin.

– Det är en historisk dag. Många har väntat på att det här ska komma. Många längtar efter att få träffa sina anhöriga, säger Christel Haglund.

Det är dock för tidigt att ropa faran över, menar hon.

– Vi kommer få leva med avstånd och rekommendationer ett tag till. Bara för att vi vaccinerar är vi inte i ett normalläge.

Firar. Monica Hessle, verksamhetschef på Tallgården, och Lillan Sjöberg. Den andra dosen firades med en bukett blommor från boendet och ett glas vin. Foto: Mikael Andersson

Öm. Lillan Sjöberg berättar att hon var lite öm i armen på kvällen efter den första sprutan. Utöver det kändes det bra, berättade hon. Foto: Mikael Andersson

"Det finns en osäkerhet"

Strax över 300 personer i Danderyd ingår i den första vaccineringsgruppen – äldre på särskilda boenden. I februari står personer som är 70 plus inom hemtjänsten på tur.

Fram till dess kommer vård- och omsorgspersonal på särskilda boenden erbjudas vaccinet. Även på Tallgården där ett 80-tal personer arbetar.

– De allra flesta är positiva till vaccinet. Men det finns en osäkerhet hos en del. Det vi kan göra är att informera hur viktigt det här är och prata med de som känner sig osäkra, säger Christel Haglund.

Längtar till våren

Enebybergsbon Lillan Sjöberg berättar att hon ser fram emot våren.

– Jag tycker mycket om att vara utomhus och gå promenader. Enebybergs torg är alltid trevligt, där man kan träffa folk. Det ser jag mycket fram emot just nu, säger hon.

Prioriteringen: Då får du vaccin

Det är Folkhälsomyndigheten som ansvarar för prioriteringen bland grupperna som erjuds vaccin. Samma prioritering gäller i hela Sverige.

Grupp 1 är alla personer som bor på äldreboenden.

Grupp 2 är personal inom vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning.

Grupp 3 är personer med hemtjänst samt de som bor med dessa personer (gäller ej personer med enbart trygghetslarm).

Grupp 4 är personer 70 år och äldre, samt personer i riskgrupper.

Efter att alla ovanstående grupper fått vaccin kommer det erbjudas till resten av befolkningen.

Visa merVisa mindre