Så här kommer det se ut i korsningen Lindhagensgatan / Nordenflychtsvägen. Foto: Tengbom arkitekter

Här får Kungsholmen åtta nya kvarter – se bilderna

750 bostäder, nya parker och nya gator. Det ska byggas åtta nya kvarter i Hornsberg. Nu visas förslaget som kallas "Hornsbergskvarteren" upp för allmänheten.

  • Publicerad 15:13, 6 apr 2017

De första skisserna för Hornsbergskvarteren, det nya området som ska byggas där SL:s bussdepå ligger, presenterades för första gången i januari 2016.

Hornsbergs bussdepå ska bli 750 bostäder – här är de första skisserna

Projektet med att bygga åtta nya kvarter, varav hälften är bostadskvarter, går framåt. Nu är det dags för allmänheten att tycka till om förslaget. Sedan i tisdags och fram till 16 maj ligger förslaget ute på samråd.

– Hittills har vi inte fått in några synpunkter, men det brukar dröja ett tag för det är ju mycket information att läsa igenom, säger Magnus Bäcktröm, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

De nya bostadskvarteren ska byggas mellan Lindhagensgatan och Kristinebergs IP, där SL:s stora bussdepå idag ligger.

Bussdepån ska flytta till Tomteboda i Solna, en detaljplan som antogs av Solna stad förra veckan.

– Det är en förutsättning för Hornsbergskvarteren. SL måste flytta sin bussdepå för att det här ska bli verklighet, säger Magnus Bäckström.

Kungsholmens brandstation blir kvar - staden skrotar SOS-centralen

Totalt rör det sig om åtta nya kvarter, varav fyra bostadskvarter, som ska byggas. I mitten möts husen i en torgplats, som av arkitekter kallats för en park med ”Pariskänsla”.

– Det här är ett av stadens mest attraktiva områden. Vi är nöjda med planförslaget och tror att det med nya bostäder och arbetsplatser har stor potential att bidra till stadslivet och stadsmiljön på Nordvästra Kungsholmen, säger Magnus Bäckström.

Kristinebergs IP blir kvar. Mitt emot den befintliga läktaren byggs ett bostadshus som är inspirerat av läktarens form. Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter

Det här ska byggas

750 bostäder (500 borätter, 250 hyresrätter)

Närmast Essingeleden byggs fyra kontorskvarter på cirka 90 000 kvadratmeter och två idrottshallar.

Kristinebergs idrottsplats bevaras.

Planen kan bli klar tidigast 2019 i början, om den inte kan överklagas.

Öppet hus hålls den 3 maj klockan 17 – 19 i Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4.

Visa merVisa mindre

I korsningen Lindhagensgatan/Kjellgrensgatan planerades förut en stor SOS-central med brandstation att byggas. Förslaget skrotades och nu ska det byggas ett kontorshus med betydligt mindre volym på platsen.

En ny stadsgata, som går parallellt med Essingeleden, kommer anläggas när de nya kvarteren byggs Gatan har inget namn och kallas i förslaget bara för ”Långa gatan”.

Gräs på taken. Enligt förslaget ska många av taken vara prydda av växter. Foto: Stockholm Stad