Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) och Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, ser fram emot att konstgräset ska rullas ut. Foto: Christian Lärk

Här får innerstadens unga fotbollspelare en ny träningsplan

I augusti får innerstadens unga fotbollsspelare en ny träningsplan. Då rullas en begagnad konstgräsmatta ut vid Wenner-Gren Center. Den blir kvar tills det ska byggas hus här.

  • Publicerad 11:30, 30 jun 2020

Höga stängsel inhägnar området närmast Wenner-Gren Center vid Norrtull. Innanför syns grushögar, arbetsfordon – och stora rullar med konstgräs. De kommer från Zinkensdamms IP och ska rullas ut här i augusti.

Därmed får barn och unga i innerstadens fotbollsklubbar en plan till att träna på. Det behövs. Bristen på planer är stor och det dröjer ytterligare ett par år innan den nya sjumannaplanen i Hagastaden blir klar.

– Den här tillfälliga planen ska finnas här tills Hagastaden får sin fasta fotbollsplan. Tanken är att de ska överlappa varandra i tid, säger Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

Karin Ernlund och Johan Nilsson kollar in konstgräset som snart ska rullas ut vid Wenner-Gren Center. Foto: Christian Lärk

Slitet konstgräs får nytt liv

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund sluter också upp vid byggstängslet. Hon berättar att staden nu mer systematiskt har börjat återanvända konstgräs som blivit för sliten för elitklubbarna, men som duger bra åt barn och unga.

– Poängen är att vi har börjat flytta slitet konstgräs till platser där ungdomar kan träna, i väntan på att man börjar bygga där. Det är ju brist på ytor i Stockholms stad, så vi vill använda dem som finns på ett bra sätt, säger Karin Ernlund.

Slitet konstgräs återanvänds i stället för att slängas. Foto: Christian Lärk

Förra året lades till exempel uttjänt konstgräs från Kaknäs IP (hemmaplan åt Djurgården) på Solhems bollplan i Bromsten, där det så småningom ska byggas.

Vid Wenner-Gren Center är det alltså konstgräs från Zinkensdamms IP som rullas ut, i utkanten av det som ska bli Hagastaden. Det blir en sjumannaplan, precis som den permanenta plan som planeras i området.

Kritiska innerstadsklubbar

Många innerstadsklubbar är kritiska. De anser de att staden borde satsa på en elvamannaplan. Den akuta bristen på planer lär knappast bli mindre när tusentals nya invånare flyttar in i Hagastaden, resonerar de.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) för dialog med fotbollsklubbarna som pressar på för att få fler ytor. Foto: Christian Lärk

Karin Ernlund förstår frustrationen men påpekar att ytorna inte räcker till allt.

– Konkurrensen om marken är stor i Stockholm. Både bostäder, idrottsytor och en skola med en skolgård ska rymmas i Hagastaden och vi måste väga behoven mot varandra, säger hon.

Krav på fler idrottsytor

Sex klubbar på Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen har bildat Facebookgruppen ”Fler idrottsplatser i innerstaden nu!”. Kravet är att staden tar fram en konkret plan senast 2021, för hur idrottsytorna ska bli fler innanför tullarna.

– Någon särskild plan för bara innerstaden gör vi inte. Vi jobbar med det i våra ordinarie processer, där vi ser till hela staden, säger Karin Ernlund.

På gång i innerstaden är (utöver Hagastadens sjumannaplan) två nya elvamannaplanser på Gärdet och det nya konstgräset på Kristinebergs IP, som kommer att öka speltiden där.