Här får inga vinstpengar lämna skolan

På friskolan Filosofiska i Skarpnäck får inga vinster lämna skolan. Som enda skola i Stockholm driver man ett aktiebolag med en inbyggd begränsning mot att tjäna pengar. – Hade alla valt den här formen hade diskussionen om vinster i välfärden inte funnits, säger grundaren.

  • Publicerad 16:09, 21 dec 2016

I förra veckan berättade Mitt i om hur det nya förslaget om vinsttak i välfärden skulle påverka Stockholms friskolor. Där beskrev vi hur fyra av fem skolbolag i stan gör högre vinst än den föreslagna gränsen.

Men det finns redan idag en typ av aktiebolag där det inte går att ta ut några vinster – så kallade ”svb-bolag”. Bolagen fungerar som vanliga aktiebolag men möjligheten att ta ut utdelning är i stort sett noll. Pengarna måste stanna i bolaget – antingen användas direkt eller sparas till framtida investeringar och utgifter.

I Sverige finns bara en handfull skolor som använder bolagsformen. I Stockholm bara en – Filosofiska i Skarpnäck som drivs av Dick Holmgren.

Han hade länge drömt om att starta en skola med filosofiinrikting. Samtidigt ogillade han möjligheten till vinster i skolverksamheten. Han berättar hur han stod och vägde mellan olika sätt att driva skolan när han upptäckte svb-formen.

– Den formen var klockren då den gav möjlighet till långsiktighet och möjlighet att påverka. Samtidigt är det en ideell form där det inte går att bli rik, säger han.

Varför tror du att ni är ensamma i Stockholm?

– De andra vill tjäna pengar helt enkelt. Jag är väldigt mycket emot att det ska finnas möjlighet att tjäna pengar på skolan. Skolpengen är avsedd till skolan och att dela ut de pengarna känns helt fel, även om skolan skulle överleva rent ekonomiskt, säger han.

Många skolföretag menar att de skulle tvingas lägga ner om möjligheten till att ta ut vinst togs bort. Men Dick Holmgren tycker inte att den argumentationen håller.

– Jag menar att det kan vara tvärtom. Initiativ som skulle vara väldigt intressanta ur en pedagogisk synvinkel får inte en ordentlig chans eftersom det finns dessa jätteskolor. De är inte lätta att konkurrera mot när man exempelvis ska hitta en lokal eller skriva ett avtal med en fastighetsägare.