Det är 13 grader kallt ute. Ändå har Saban Atie tillbringat större delen av dagen utomhus. På en plats någonstans i Stockholm har hon suttit med en mugg och hoppats på en slant från förbipasserande. Det är tufft för kroppen.

– Det var så kallt att jag nästan började gråta, berättar hon för Tiberiu Lacatus, verksamhetschef vid Frälsningsarméns EU-center.

Ändå är Saban Atie glad. Glad för att en varm bädd väntar på henne i kväll, i Liljeholmens stadshotell i Nybohov. Innan dess får hon ett varmt mål mat och en dusch.

– Vi gillar det här stället jättemycket och är glada över att få komma hit, säger Saban Atie som är i Sverige med sin man och 20-årige son medan sex barn är kvar i Rumänien.

Trötta och hungriga

Frälsningsarmén öppnade sitt tillfälliga EU-härbärge i Nybohov den 29 november, för andra vintern i rad. Det var bra tajming. Strax därpå slog kylan till med temperaturer under tio minusgrader vissa dygn. Att få möjlighet att sova inomhus är förstås en stor lättnad för dem som annars tillbringar nätterna i bilar, kojor eller tält.

– De flesta är jättetrötta när de kommer hit och många är hungriga också. Ändå möter vi ofta glada människor, för de är nöjda över att ha fått en plats för natten, säger Tiberiu Lacatus.

När Mitt i är på besök anländer många prick klockan 20. Det är då hotellet öppnar. Först kommer ett äldre par, bärande på välfyllda Ikeakassar med tillhörigheter. De hejar glatt på Tiberiu Lacatus och hans kollega Magdi Assad, som registrerar dem och hälsar välkommen bakom en coronasäker skärm.

Sedan fortsätter kvinnor och män i skilda åldrar att strömma in. De har alla fått biljetter till hotellets 25 platser, biljetter som delas ut av den ideella föreningen Ny gemenskap i Korskyrkan på Birger Jarlsgatan. Alla betalar också 10 kronor, en symbolisk summa.

Samlar pantburkar

Memet Lasar är en av dem som fått en plats i natt.

– Jag brukar sitta på Kungsholmen och tigga eller samla pantburkar. I dag gick det inte så bra men de fem år som min fru och jag har åkt mellan Sverige och Rumänien har betytt mycket för oss. Det har gett oss möjlighet att göra livet bättre för våra barn, berättar han.

Strax intill förbereder hustrun Leila middagsmaten tillsammans med andra kvinnor. De värmer inte bara den maträtt som delas ut här. De har också med sig egen mat, som färska grönsaker, ägg och grillad kyckling. Snart sprider sig aptitretande dofter från mikrougnarna i hotellkorridoren.

Öppet till den 15 april

Härbärget i Nybohov är öppet till den 15 april, i samarbete med Stockholms stad. Det är ett välbehövligt tillskott till de bäddar som finns för hemlösa EU-migranter och tredjelandsmedborgare i staden – 45 platser i Stadsmissionens härbärge vid Globen, 22 platser vid Frälsningsarméns härbärge i Årsta och 20 platser för enbart kvinnor hos Convictus i Axelsberg.

– När det är mer än 7 minusgrader finns också en överenskommelse med staden om att öppna ännu fler platser, bland annat i Immanuelskyrkan, Norrmalmskyrkan och Matteuskyrkan. Där finns inga sängar, det är mer värmestugor nattetid, säger Tiberius Lacatus.

Vill stärka människor

Härbärgena kan drivas tack vare IOP (idéburet offentligt partnerskap) – avtal mellan Stockholms stad och den ideella sektorn. Staden betalar för lokalerna och maten i Liljeholmens stadshotell och har gett Frälsningsarmén en budget på knappt 1 miljon kronor till administration och personal. Frälsningsarmén bidrar med sin erfarenhet och kunskap, och kostnader för vikarier och sjukskrivningar.

Tiberius Lacatus är stolt över EU-härbärget men vill också stärka EU-migranternas plats i samhället.

– Många skulle kunna arbeta, men fördomar gör att de inte får chansen. Vid Frälsningsarméns dagverksamhet vid EU-centret på Kungsholmen vill vi förbättra möjligheterna för dem att integreras på arbetsmarknaden, i samverkan med andra viktiga aktörer, säger han.