Föräldrar med amningsproblem får hjälp i Rotebro. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Här får föräldrarna hjälp med amning

Fördelarna med amning är många men ibland innebär det omfattande problem. Nu kan föräldrar med amningssvårigheter få stöd på en specialistmottagning i Rotebro.

  • Publicerad 09:31, 10 maj 2018

I slutet av april kom beskedet att amningsmottagnignen på Danderyds sjukhus stänger ner. Föräldrar som kämpar med amningen har därefter haft möjligheten att vända sig till barnavårdscentralen för hjälp och stöd.

Men för vissa föräldrar räcker deras råd inte till utan de behöver fördjupat stöd.

– Det är mödrar med mer komplicerad amningsproblematik. Det kan handla om kvinnor som får sår på bröstvårtorna, barn som inte får kontakt eller inte går upp i vikt, säger Ulrika Lindström, verksamhetschef för BVC Nordväst där Rotebro.

Men nu kan de få hjälp i Rotebro. Rotebro barnavårdscentral har tillsamman med Akademiskt primärvårdcentrum startat upp en amningsmottagning. Mottagningen är ett forskningsprojekt som startade i februari i år och kommer fortsätta till februari 2019.

Trots att de flesta nyblivna föräldrar är medvetna om fördelarna och har en ambition att amma sitt barn tyder amningsstatistik som Socialstyrelsen sammanställer på att barn i åldern en vecka till fyra månader ammas i allt mindre utsträckning, Barnavårdscentralen nordväst. Syftet med forskningsprojektet är att se om tidiga insatser kan få fler föräldrar att upprätthålla amning.

Mottagning riktar sig till föräldrar i Sollentuna, Väsby, Kallhäll, Kungsängen, Sigtuna och Märsta och får i snitt sex till åtta besök i veckan. De flesta besökare som kommer dit fyra dagar efter förlossningen.

– Fokus vid besöket på amningsmottagningen är kvinnan och enbart amningssituationen, säger Ulrika Lindström.

En förhoppning är att fler amningsmottagningar ska öppna inom en snar framtid, enligt Ulrika Lindström. Var och när är inget som de kan ge besked om ännu.

– Vi tar ställning till det efter att det här projektet har utvärderats. Om det finns resurser kan den här mottagningen förlängas och fler mottagningar kan öppna.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Henric har vigt sitt liv till att dela andras sorg och glädje

Nyheter Stöd. Finns där för personer som nåtts av svåra besked Sjukhuspräster är en av de första som kopplas in för att ge stöd när någon har gått bort. Carl Henric Svanell berättar att ord inte alltid räcker till: "Man ska dela sorgen".lördag 31/10 8:30

Sollentuna centrums uppmaning: ”Planera ditt besök”

Nyheter "Vi följer noga de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med." Från och med i går och till den 19 november uppmanas alla i Stockholm att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Sollentuna centrum förklarar att man ända...fredag 30/10 16:42