Ett hundratal personer deltog vid Mötesplatsen invigning bakom Kevingehuset. En ny plats där nyanlända och lokalbor ska kunna göra just det – mötas. En av deltagarna var Shazia Yaqoobi, 18. För lite mer än en månad sedan befann hon sig i Afghanistan när oroligheterna bröt ut.

Sedan i slutet av augusti har hon och hennes familj på åtta personer bott i Danderyd.

– Det känns som en början på att kunna bygga upp mitt liv, och i framtiden mitt hemland.

Ny mötesplats invigs

Mötesplatsen arrangerades av den ideella föreningen En utsträckt hand och Danderyds kommun. Det bjöds på mat, dryck och ballonger för barnen.

Familjen Azimi var med under firandet:

– Vi har varit här fyra veckor nu, ungefär en månad. Vi väntar på ett bättre liv, ett gladare liv där vi kan träffa och lära känna personer, säger pappa Abdul Jamil på engelska.

14 flyktingar till Danderyd

Den 26 augusti kom flera hundra flyktingar till Sverige från Afghanistan, efter att talibanrörelsen tog över styret i landet.14 personer anvisades till Danderyd.

Karin Ramström från föreningen En utsträckt hand vill lyfta fram att nyanlända kvinnor oftast genomgår en större omställning än männen. Att lokalsamhället ser det är viktigt för integrationen, säger hon.

– Det är inte alls lika naturligt för kvinnorna som för männen att ta plats. Om du ska bygga ett liv i Sverige måste du lära dig ta plats, och det viktigt att visa det för tjejerna, säger hon.

40-tal platser inte fyllda

I oktober förra året stod det klart att Danderyd skulle ta emot 76 flyktingar under 2021. Ett 40-tal av dessa platser är ännu inte fyllda. Enligt Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden, beror det delvis på pandemin. Men också på att det inte anvisats fler till Danderyd, från länsstyrelsen Stockholm.

Tycker inte du att kommuner som Danderyd och Täby bör kunna ta emot fler?

– Det här fördelas över alla Sveriges kommuner, och jag har inga problem med den ordningen. Vi har anpassat oss efter den modellen.

Om Danderyd skulle få en siffra på 300 under ett år. Skulle det gå?

– Det skulle det bli väldiga problem. Vi har inte bostäder så att det skulle räcka till alla, eller en organisation med personal som skulle klara av det, säger Carina Erlandsson.

Välkomnar alla idéer

Linnéa Sveide är projektledare för integrationsgruppen på socialkontoret. Hon förklarar att Mötesplatsen inte bara är till för nyanlända, utan också för lokalbor som vill lära känna nya människor.

– Man får gärna kontakta mig om man har någon idé som kan bidra till att skapa möten mellan nyanlända och etablerade Danderydsbor. Det kan vara att starta ett fotbollslag, en dansgrupp, segla. Eller bara filmkväll. Alla idéer är välkomna.

Abdul Jamil och hans fru Aryan Jamil berättar att deras barn nyligen började i skolan, och har börjat lära sig det svenska språket.

– Det känns bra att träffa nya och glada människor.