Det började för sju år sedan när Väsbybon Johanna Wiksten var mammaledig.

– Jag började fundera när jag hade lite tid över. Jag jobbar i skolans värld och såg att många elever hade ont om varma kläder och gympakläder. Och så kände jag folk som ville skänka kläder. Jag såg problemet, hade lösningen, men det behövdes en spindel i mitten.

Sagt och gjort. Tillsammans med två tjejkompisar startade hon den ideella föreningen Destination Medmänniska.

– Vi skrev stadgar och diskuterade vår vision. Vi pratade med kvinnojourerna i Väsby, med mödravårdscentralen och kommunen och bad dem tipsa kvinnor och barnfamiljer om oss.

De drog i gång en insamling av kläder och prylar.

– I liten skala började min bil och mitt förråd fyllas och vi kunde börja hjälpa dem som behövde hjälp och vi kunde göra det snabbt. Kvinnojourerna hörde av sig, det spred sig.

Lokal i Grimstaby

Sedan drygt ett år tillbaka får föreningen låna en lokal i Grimstaby som nu är fylld med kläder och prylar. Butiken, där allt är gratis för behövande, är öppen en gång i veckan fram till julafton. Man kan även lämna saker man vill skänka, eller handla för loppispriser, om man inte är i akut behov själv men ändå vill hjälpa till.

– Nu när kylan kommit på allvar och stress och press inför jul kan vara stor önskar vi att våra Väsbybor vill och vågar vända sig till oss för hjälp. Det behövs mod för att höra av sig och vi behandlar alla som gör det respektfullt. Man får läsa av varje situation, säger Johanna Wiksten.

Men det är inte bara varma kläder till barnen som behövs. Ofta handlar det om mat på bordet och hyra.

– Det finns en nöd som man inte pratar om. De pengar vi får in går till olika ärenden med hjälpsökande.

Restauranger och fik stöttar

Föreningen har stort kontaktnät i Väsby.

– Restauranger och fik har stöttat med mat, frukt och presenter. Det finns många goda krafter i vår kommun.

Men visst krävs det en del jobb.

– Just nu är vi fem frivilliga som jobbar med det här. Alla har heltidsjobb, men även ett brinnande intresse för att hjälpa. Vi säger lite som Gunde, "ingenting är omöjligt".

Flera skolor har hakat på.

– De skänker gamla leksaker och kläder runt jul och lämnar in till vår julklappsinsamling. Eleverna får en chans att reflektera över sin egen situation och hjälpa andra som blir överlyckliga för det som de lekt färdigt med eller inte längre behöver.

Och de goda krafterna har spridit sig. Nu samarbetar Destination Medmänniska med sju kvinnojourer i grannkommunerna.

– Det känns väldigt bra att kunna hjälpa så många, säger Johanna Westin.