MEDMÄNNISKA. Johanna Wiksten driver den ideella föreningen Destination Medmänniska i Upplands Väsby. Foto: Stella Lilja Wiksten

Här får familjer i nöd välja julklappar

På tjejmiddagarna pratade väninnorna om prylar de ville skänka. Samtidigt såg Johanna Wiksten i Väsby elever i skolan som saknade varma kläder och gympaskor. Då föddes idén till Destination Medmänniska. Nu är "butiken" öppen en gång i veckan fram till julafton.

  • Publicerad 16:00, 6 dec 2021

Det finns en nöd som man inte pratar om.

Det började för sju år sedan när Väsbybon Johanna Wiksten var mammaledig.

– Jag började fundera när jag hade lite tid över. Jag jobbar i skolans värld och såg att många elever hade ont om varma kläder och gympakläder. Och så kände jag folk som ville skänka kläder. Jag såg problemet, hade lösningen, men det behövdes en spindel i mitten.

Sagt och gjort. Tillsammans med två tjejkompisar startade hon den ideella föreningen Destination Medmänniska.

– Vi skrev stadgar och diskuterade vår vision. Vi pratade med kvinnojourerna i Väsby, med mödravårdscentralen och kommunen och bad dem tipsa kvinnor och barnfamiljer om oss.

De drog i gång en insamling av kläder och prylar.

– I liten skala började min bil och mitt förråd fyllas och vi kunde börja hjälpa dem som behövde hjälp och vi kunde göra det snabbt. Kvinnojourerna hörde av sig, det spred sig.

Lokal i Grimstaby

Sedan drygt ett år tillbaka får föreningen låna en lokal i Grimstaby som nu är fylld med kläder och prylar. Butiken, där allt är gratis för behövande, är öppen en gång i veckan fram till julafton. Man kan även lämna saker man vill skänka, eller handla för loppispriser, om man inte är i akut behov själv men ändå vill hjälpa till.

– Nu när kylan kommit på allvar och stress och press inför jul kan vara stor önskar vi att våra Väsbybor vill och vågar vända sig till oss för hjälp. Det behövs mod för att höra av sig och vi behandlar alla som gör det respektfullt. Man får läsa av varje situation, säger Johanna Wiksten.

Men det är inte bara varma kläder till barnen som behövs. Ofta handlar det om mat på bordet och hyra.

– Det finns en nöd som man inte pratar om. De pengar vi får in går till olika ärenden med hjälpsökande.

Restauranger och fik stöttar

Föreningen har stort kontaktnät i Väsby.

– Restauranger och fik har stöttat med mat, frukt och presenter. Det finns många goda krafter i vår kommun.

Men visst krävs det en del jobb.

– Just nu är vi fem frivilliga som jobbar med det här. Alla har heltidsjobb, men även ett brinnande intresse för att hjälpa. Vi säger lite som Gunde, "ingenting är omöjligt".

Flera skolor har hakat på.

– De skänker gamla leksaker och kläder runt jul och lämnar in till vår julklappsinsamling. Eleverna får en chans att reflektera över sin egen situation och hjälpa andra som blir överlyckliga för det som de lekt färdigt med eller inte längre behöver.

Och de goda krafterna har spridit sig. Nu samarbetar Destination Medmänniska med sju kvinnojourer i grannkommunerna.

– Det känns väldigt bra att kunna hjälpa så många, säger Johanna Westin.

Destination Medmänniska

Destination Medmänniska är en ideell förening som hjälper barn, familjer och människor i kris/trauma eller i nöd.

Lokalen öppen:

8/12 kl 9-21.

14/12 kl 19.30-21.

15/12 kl 19-21.

20/12 kl 16-17.

Var: Höstvägen 7, Grimstaby.

Vad finns där: Vinterkläder, leksaker, böcker, skor och inredningsprylar som lampor, porslin och glas. Gratis för behövande.

Föreningen finns: Även på Facebook, Instagram och på destinationmedmanniska@gmail.com

Hur: Vid kontakt utlovas svar och ett försök till lösning inom 48 timmar. Att känna sig sedd, hörd och lyssnad på är en del av föreningens vision. 

Visa merVisa mindre

GRIMSTABY. I lokalen på Höstvägen i Upplands Väsby finns kläder, skor och prylar för behövande. Foto: Stella Lilja Wiksten

VARMA SKOR. I lokalen i Grimstaby finns varma skor för kalla barnfötter. Foto: Stella Lilja Wiksten