– Det kändes ingenting! Jag är 68 år och har väntat på att det skulle bli min tur att få vaccin. Men alla har väl väntat. Nu kan jag förhoppningsvis snart börja leva som vanligt igen, säger Eva Eneroth, som just fått sin första spruta med vaccin mot covid-19.

Det var i torsdags förra veckan som det öppnades upp för 65-plussare att få vaccin mot covid-19 på vissa utvalda mottagningar. En av dem är VaccinDirekts tillfälliga lokaler på Odengatan 65, i Läkarhuskomplexet, som vanligtvis används för konferenser.

https://www.mitti.se/nyheter/filadelfiakyrkan-i-stockholm-oppnar-for-massvaccinering/repubz!4DvXVOke1Hn6hrinvheHFQ/

För den som vill ha vaccin är det ett måste att boka tid, och det kan man göra via regionens "Alltid öppet"-app. När Mitt i besöker mottagningen, som kommer att finnas på adressen till i höst, är det ett tiotal sjuksköterskor som jobbar i vaccinationssalen. Patienterna löser av varandra som på ett rullande band.

– Det finns tider och fler sköterskor kommer att jobba vid behov. Vi är redo att vaccinera cirka 8000 personer i veckan. I dag fanns till exempel många obokade tider men det går lite i vågor. När det skrivs om att det är det fler som bokar, säger Toni Haapanen, vd på VaccinDirekt.

När Mitt i Vasastan är på plats kommer en kvinna in i lokalen och frågar vilket vaccin de ger. Men det får man veta först precis innan man ska ta det. Det är ganska vanligt att folk vill veta vaccintillverkare i förväg, men det går inte att få reda på.

– Och de flesta vill ha sitt vaccin oavsett tillverkare, säger Toni Haapanen.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-65-plussare-far-rakna-med-astra-zenecas-vaccin/repudt!9xkPH1DIbe7OcagDLW6Pxw/

Stig Selin, 77, bor på Attendo Sabbatsbergsbyn och var den första i Stockholms län att få dos ett i slutet av december förra året. Sedan i januari är han färdigvaccinerad.

– Det känns hur bra som helst. Det gjorde inte ont över huvud taget. Jag har fått mer frihet och går ut när jag vill, säger han.

På onsdagen vid lunchtid gick vaccination mot covid-19 in i fas 3, där invånare födda 1961 och tidigare ingår, samt personer i riskgrupp som är över 18 år.

Vaccinationerna bokas som tidigare via regionens app Alltid öppet, eller via 1177. De som ingår i någon riskgrupp kontaktas av sin vårdgivare.

Boka per telefon

Dessutom startar en telefonlinje där man kan boka tid hos de 14 vaccinationsmottagningar som öppnats. Det blir ett komplement till digital bokning.

– Det ska vara enkelt att boka sin vaccinationstid när det är dags. För många är den säkra digitala bokningen via appen Alltid öppet det enklaste sättet. När äldre vaccinerats på sina vårdcentraler har de också kunnat ringa dit för bokning, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.

Tjuvstartar

Vaccinationen av 60+ var tänkt att starta först nästa vecka, men kapaciteten medger nu att man går fortare fram.

– En halv miljon vaccinationer har nu utförts bland stockholmare och vi kan öppna vaccinationsbokningen i fas 3 nästan en hel vecka före tidplanen, det gläder mig oerhört, säger Starbrink.