Dörrarna till matsalen öppnar och en stadig ström av elever rör sig mot den uppdukade buffén. I dag finns bland annat gulaschgryta och laxnuggets på menyn.
– Jag tycker allt är gott, säger Felicia Lopez, även om den absoluta favoriten är korvstroganoff.
Andrea Prem i parallellklassen tycker det är bra att det alltid finns mycket att välja på och resten av gänget instämmer.
– Min favorit är korv med bröd, säger Valemir Davidov.
Maten på skolan är bland den bästa i landet. Skolan är en av åtta att få tre stjärnor av Sveriges offentliga måltider, tidigare White guide junior.
– Det känns bra! säger Helena Nikolic.
Andrea Prem och Valemir Davidov tar för sig av dagens mat. På skolan har man ett växtskåp som man bland annat får örter från.
Angie Gray
Tuff bedömning
Kökschef Stefan Wannström med team mottog utmärkelsen på en gala.
– Det känns faktiskt jättebra och är ett väldigt fint bevis på det hårda arbete som vi lägger ner.
Man ansöker om att vara med i tävlingen och sedan blir det ett oanmält besök för bedömning av maten. Även allt det pedagogiska runtomkring bedöms, från hur man skyltar upp maten till hållbarhet och ekologiska och närproducerade råvaror.
På skolan serveras till exempel inget nötkött på grund av den stora klimatpåverkan, man serverar svensk gårdskyckling och bakar eget bröd.
Stefan Wannström, kökschef, har arbetat på skolan sedan den öppnade för fyra år sedan.
Angie Gray
Stefan Wannström tror att framgångsreceptet har flera delar, bland annat att många i köket har erfarenhet från restaurangbranschen.
– Hela teamet har ett extremt driv och är villiga att lägga ner 110 procent i allt vi gör. Sättet vi lagar mat på är energikrävande och man behöver kärlek till maten för att göra det. Den enkla vägen hade varit att laga maten, lägga in allt i värmeskåpet och sen slänga ut allt. Så jobbar inte vi.
I stället lagas maten under hela dagen och råvaror som blir över kan användas dagen därpå. Dagens gulasch kan bli morgondagens marockanska kycklinggryta. På menyn skrivs bara en rätt ut och sedan blir de extra rätterna olika från dag till dag.
– På det sättet har vi i princip noll kökssvinn och vi kan jobba på ett kreativt och uppfinningsrikt sätt.
"Jag har jobbat här i fyra år nu och sköter all kall mat. Man har lärt sig nu vad barnen tycker om och inte tycker om. Tidigare jobbade jag som kallskänka på hotell i Turkiet, men det här är det roligaste! Jag älskar att jobba med barnen", säger kocken Gulfer Demir.
Angie Gray
Efterättstävling
Varje dag har eleverna även en stor salladsbuffé. Skolan samarbetar med Ica Maxi och får några gånger i veckan sådant som butiken skulle kassera, till exempel om en frukt i en nätpåse är dålig.
– Vi sorterar bort det dåliga och använder det som är bra på salladsbuffén. Det är en del i vårt hållbarhetstänk – att man ska ta ta tillvara på allting, säger Stefan Wannström.
Att de tar tillvara på allt från överbliven sky till extra fett gör att arbetssättet inte leder till högre kostnader, menar han.
Stefan Wannström, kökschef, tror att det spelar stor roll att personalen får arbeta på ett roligt och kreativt sätt som ändras varje dag. "Vi är också väldigt många nationaliteter i köket och det avspeglar sig i maten också, det tycker jag är väldigt roligt".
Angie Gray
Han visar upp en stor plasthink. Om de 1200 eleverna har mindre än en hink matsvinn per dag får de en stjärna, något de lyckas med någon gång i veckan.
– Det är extremt lite på så många barn – de är jätteduktiga på det, säger han.
När de samlat på sig tio stjärnor gör Stefan och gänget efterrätt till barnen.
– Jag hoppas det blir chokladrulltårta, säger Melina Winnberg.
– Eller glass, fyller Helena Nikolic i.
Valemir Davidov gillar skolmaten.
Angie Gray