Solana Zarai och Edvin Lundberg från klass 2B på Kevingeskolan. Foto: Läsarbild Emil Andersson

Här får eleverna på Kevingeskolan sin buckla

Klass 2b i Kevingeskolan vann kollektivtrafiken i Stockholms säkerhetspris. Under tisdagen fick de motta både buckla och framförallt, ära.

  • Publicerad 13:57, 29 maj 2018

Skoldagen såg lite annorlunda ut för eleverna i klass 2B på Kevingeskolan i Danderyd. Då firades att de vunnit MTR:s säkerhetspris med tårta och framförallt – medalj och bucklan.

– Det var så pirrigt att få pris och spännande med pokal, säger Solana Zarai till MTR.

Om du tänker på säkerhet i tunnelbanan vad tänker du då?

– Det är viktigt att man håller någon i handen när man väntar på tunnelbanan. Och så hade det varit bra med grindar så ingen kan trilla ner på spåret, säger hon.

Hennes klasskompis Edvin Lundberg fyller i.

– Det var roligt att rita och ge förslag. Jag tycker vi ska ha rulltrappor som är platta band, inte trappor. Det känns jättebra att få medalj. Och tårta, säger han.

Priset delas ut av MTR

Lilla Säkerhetspriset delas ut till en skolklass som deltar i en tävling arrangerad av MTR om hur man reser säkert på tunnelbana och pendeltåg. Det är fjärde året i rad som tävlingen genomförs och tävlingsjuryns motivering lyder:


”Årets vinnare av Lilla Säkerhetspriset har på ett kreativt sätt visat med sina teckningar vad de tycker att vuxna ska tänka på för att undvika olyckor när de åker tunnelbana och pendeltåg. Genom att ställa många frågor och nyfiket söka efter svaren har de lärt sig hur vi alla kan vara trygga när vi reser. Lilla säkerhetspriset 2018 tilldelas eleverna i klass 2B vid Kevingeskolan i Danderyd.”


Årets tema

Temat för årets tävling var ”Men pappa, så får man inte göra!” som går ut på att barn ger vuxna tips och råd i hur man reser säkert i kollektivtrafiken.

– Tunnelbanan och pendeltågen är en stor del av stockholmarnas vardag. Vi vill få igång en dialog med barn och ungdomar redan i skolåldern så de kan bli uppmärksamma och bättre på att resa säkert. Och som en stor arbetsgivare kommer vi att träffa många av dem som anställda i framtiden. Grattis till eleverna på Kevingeskolan som har löst uppgiften på ett imponerande sätt, säger Håkan Nilsson, VD för MTR Nordic.

Det är inte bara eleverna i klassen som är stolta, även klassföreståndaren känner stolthet över sina elever.

– Det känns fantastiskt bra, och det tycker hela klassen. De var vetgiriga redan vid första besöket med skolinformation och ställde många frågor till MTRs personal. Jag är stolt över deras förslag och att de tog uppgiften på så stort allvar. Efter att vi arbetat med bidragen märkte jag när vi var på utflykt att de såg mer av vad som faktisk händer kring säkerhet i kollektivtrafiken, säger klassläraren Eva-Marie Rydén till MTR.