Träning och tv-spel kombineras på Sports Club Vallentuna. Foto: Daniel Díaz

Här får eleverna gympa – i ett tv-spel

Otaggad på skolgymnastiken? Vad sägs om ett spinningpass i en virtuell tv-spelsvärld? Just detta fick eleverna på Vallentuna gymnasium testa på när samarbetet med anläggningen Sports Club Vallentuna drog igång.

  • Publicerad 16:28, 31 aug 2018

På torsdagen gick startskottet för Vallentuna gymnasiums samarbete med den 7000 kvadratmeter stora sportanläggningen Sports Club Vallentuna där eleverna kommer ha sina gymnastiklektioner under hösten.

– Syftet är att göra idrottsundervisningen ännu bättre och motivera eleverna till fler aktiviteter, säger Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium, som i dag är på plats för att delta i träningen.

På dagens schema står spinning, men inte vilket spinningpass som helst: det blir träning i rymden.

Kommundirektör Victor Kilén deltog i träningen. Foto: Daniel Díaz

”Gör en mer motiverad”

Konceptet kallas ”Immersive Fitness” och framför spinningcyklarna syns en skärm i mindre bioduksstorlek där olika futuristiska banor swishar förbi – som i ett tv-spel.

I nedförsbackar trampar du snabbare – i uppförsbackar långsammare – allt inramat av pumpande musik och instruktören Frida Hanssons peppande hejarop.

– Snabbare!, skriker hon.

Och svettigt blir det.

– Jag håller på att dö, hörs någonstans från samlingen av elever under sluttampen av det 40 minuter långa passet.

Jag älskar att gymma, men på gympalektionerna deltar man vanligtvis lite halvhjärtat. Det här var betydligt bättre.

Mikael Järnbo, elev på Vallentuna gymnasium

Men trots utmattningen blir slutbetyget en stor tumme upp.

– Jag älskar att gymma, men på gympalektionerna deltar man vanligtvis lite halvhjärtat. Det här var betydligt bättre, säger Mikael Järnbo, 17, som läser andra året på samhällsprogrammet.

Även klasskompisarna Anton Brunefalk, 17, och Elias Grudd, 16, håller med.

– Det här var hightech, och gör en mycket mer motiverad, säger Anton Brunefalk.

Mikaela Lundqvist, marknadskoordinator på Sports Club Vallentuna, eleverna Anton Brunefalk, Mikael Järnbo och Elias Grudd och Parisa Liljestrand (M) tar det lugnt efter ett hårt träningspass. Foto: Daniel Díaz

En stillasittande generation

Två andra som också är svettiga och glada efter det intensiva passet är kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) och kommundirektör Victor Kilén.

– Det var jättekul, säger Parisa glatt och torkar svetten från pannan.

Hon har varit drivande i att få till samarbetet och anledningen till varför är enkel: att få en stillasittande generation att röra på sig.

– Vi vet att ju mer man rör på sig desto bättre piggnar hjärnan till och det blir lättare att lära sig. Utifrån det började vi fundera på hur kan man stärka upp skolidrotten för att fler ska tycka det är roligt, säger hon.

– Alla minns hur det var när man hade gymnastik: det luktade illa i salen, det var gamla plintar som stått sedan 70-talet. Det här är något helt annat – här får vi folk att vilja träna, säger Victor Kilén.

Se videon från det futuristiska spinningpasset här:

Deltog inte på gymnastiken

Förutom spejsade spinningpass kommer eleverna även att ha tillgång till resten av anläggningen där bland annat en simhall ingår.

Efter första terminen kommer en utvärdering av samarbetet att ske. Förhoppningen är att ha lyckats ändra inställningen hos dem som gjort det till vana att undvika gymnastiklektionerna – en vana som Parisa Liljestrand känner igen sig i.

– När jag själv var i den åldern tränade jag volleyboll, men deltog nästan aldrig i skolgympan – för det kändes inte som riktig träning. Vi har fantastiska idrottslärare som gör ett jättebra jobb, men den här typen av anläggning gör såklart att undervisningen kan förbättras ytterligare.

Parisa Liljestrand (M) deltog i dagens futuristiska spinningpass. Foto: Daniel Díaz