Anna Starbrink är glad över att allt fler får komma till doktorn inom vårdgarantin. Foto: Arkivfoto

Fakta

Så klarar din vårdcentral sju dagars-garantin

Källa: SLL

Här får du vänta längst på vård i kommunen

Enligt vårdgarantin ska vårdcentralerna ge vård inom sju dagar. Många klarar sitt uppdrag, men inte alla.

  • Publicerad 09:58, 13 aug 2018

Nästan alla som söker vård på vårdcentralen får en läkartid inom sju dagar. Det visar ny statistik från Stockholms läns landsting.

Mätningar för våren 2018 visar att i 94 procent av dem som bedöms behöva träffa en läkare får göra det inom vårdgarantins sju dagar.

Det gör att Stockholm är näst bäst i landet, bara Gotland klarar garantin bättre. Där är siffran 95 procent.

Bäst och sämst i Sollentuna

 

De vårdcentraler som klara sig bäst i Sollentuna är Rotebro Vårdcentral och Turebergs vårdcentral där 100 procent får tid inom en vecka. Sämst till ligger Attundahälsan där bara 80 procent fick tid på sju dagar.

Stockholm har satt upp fem dagar som mål, och där uppnås att 92 procent får träffa läkare inom fem dagar, vilket är bäst i landet.

– Ett jättebra kvitto på att våra ansträngningar har gett resultat, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Förra året var siffrorna några procent lägre. Men det kan vara vanskligt att jämföra bakåt, eftersom väntetiden för läkarbesök tidigare rapporterats manuellt. Från 2018 har ett nytt automatiserat system införts.

Siffran sjönk

Måluppfyllelsen för årets första månader redovisades redan i våras. Då visade det sig att sju dagars-garantin sjunkit från 91 procent hösten 2017 till 89 procent våren 2018.

Enligt Anna Starbrink fattade man då misstanke om att det kunde finnas rapporteringsfel, och tjänstemännen har sedan dess kontrollerat data, och funnit att det blev missar i rapporteringen vid övergången till det nya automatiska systemet.

38 vårdcentraler klarar alla

Vid inte mindre än 38 vårdcentralen får 100 procent numera en tid hos läkare inom sju dagar.

Men fortfarande finns 26 vårdcentraler där var tionde patient får vänta längre än så.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20