GOTT NYTT ÅR! Användningen av fyrverkerier regleras i de lokala ordningsföreskrifterna, och det finns vissa begränsningar i både Botkyrka och Salem. Foto: Mostphotos

Här får du INTE skjuta raketer på nyår i Botkyrka och Salem

Ut med det gamla och in med det det nya, allt som oftast till ljudet och skenet av fyrverkerier som pryder himlavalvet. Men det är inte fritt fram att skjuta hej vilt vid 12-slaget, åtminstone inte på alla platser i Botkyrka och Salem.

  • Publicerad 07:06, 31 dec 2021

Nyår och 12-slaget är förenligt med fyrverkerier, och på många håll i både Botkyrka och Salem är det fritt fram att skjuta upp en raket – men inte överallt.

Vissa begränsningar kring fyrverkerier återfinns i kommunernas ordningsföreskrifter, och den som bryter mot dem kan dömas till böter.

Detta gäller i Salem

I vanliga fall krävs tillstånd från polisen för att få skjuta fyrverkerier eller använda andra pyrotekniska varor. Nyårsafton är dock undantagen från den här regeln mellan klockan 18–01 på nyårsdagen.

Totalförbud av fyrverkerier gäller dock fortsatt inom ett avstånd av 300 meter från bostadsrättsföreningens Rönningeborgs byggnader, kommunens vård- och omsorgsboenden samt äldreboenden. Man får heller inte skjuta fyrverkerier på kommunens idrottsplatser, inom naturreservat eller på Ersboda 4H-gård.

Detta gäller i Botkyrka

I Botkyrka är det desto friare. Här regleras användningen av pyrotekniska varor som fyrverkerier till geografiska platser, inom vilka man behöver tillstånd av polis för att får använda dessa.

Områdena är markerade i svart på kartor på kommunens hemsida, och det gäller centrala områden i Tumba, Tuna, Alby, Fittja, Norsborg och Hallunda samt Tullinge.

Nya regler

Vill du själv skjuta iväg en raket finns det en rad saker att känna till. Sedan 1 juni 2019 får du till exempel inte hantera raketer med styrpinne, om du inte har adekvat utbildning och tillstånd. Sedan 2002 gäller samma sak för smällare.

Sedan finns det bra ställen, och dåliga ställen, att skjuta raketer på. Rolf Weinander är fyrverkeriexpert hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han menar att ett öppen plats, utan stora träd, där det inte är så mycket folk är den bästa platsen att skjuta fyrverkerier på. Nära byggnader, stora folksamlingar och mitt inne i stan är platser som bör undvikas.

Vad är viktigt att tänka på?

– Läs och följ instruktionerna på fyrverkeripjäserna. Där står det vilket avstånd som gäller och hur länge ni ska vänta med att gå fram om inte raketen smällt av. Var nykter när ni skjuter era pjäser, två av orsakerna till olyckor är att man gör fel och är ouppmärksam.

Har du någon uppmaning inför nyår?

– Jag har en uppmaning till alla killar, gubbar och män där ute. Vi måste skärpa oss. Varje år är 80 procent av de som skadar sig killar, så vi har alla möjligheter att bli bättre.

– Och till alla, var försiktiga om ni ska skjuta fyrverkerier. Om alla skulle följa de enkla råden skulle vi knappt ha några olyckor.