De tillfälliga besöksförbud som 16 kommuner i regionen infört på sina särskilda boenden för äldre gällde fram till och med tisdag den 22 december.

15 av dem har ansökt om nytt besöksförbud, som gäller från den 23 december och tre veckor framåt, och nu har Folhälsomyndigheten sagt ja till detta.

Totalt har 29 kommuner i landet ansökt om besöksförbud.

Här råder fortsatt förbud

De kommuner där man fortsatt inte får besöka de äldre är Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Lidingö, Norrtälje, Salem, Sollentuna, Solna, Stockholm, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Österåker.

Järfälla kommun, som fram till nu har haft förbud, har inte inkommit med någon ny ansökan, enligt länsstyrelsen.

Gäller tre veckor framåt

För att förlänga förbuden måste kommunerna ansöka om det hos Folkhälsomyndigheten, och förbuden gäller i treveckorsperioder.

Myndigheten fattar beslut om tillfälliga besöksförbud löpande, så kommuner som till exempel vill införa det inför nyårshelgen får ett sådant beslut måndag den 28 december och det börjar då gälla den 30 december.

Stor inskränkning

Folkhälsomyndigheten skriver i sina anvisningar att "besöksförbud inskränker på människors grundlagsskyddade rättigheter och kan leda till en ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa".

De menar därför att kommunerna måste ha goda skäl och ha vidtagit även andra åtgärder för att förhindra att smitta kommer in och sprids.

Undantag kan göras

De skriver också att ansvarig chef kan tillåta undantag från besöksförbudet, till exempel vid vård i livets slutskede.