Kaj Sörensen, 88 år, och Madeleine Wahlström, verksamhetschef. Foto: Stefan Källstigen

Här får dementa sin egen Oscarsgala

Varje år minns man den ljuva tiden lite extra med en stor temafest på demensboendet Söndagsgården Vardaga i Farsta. Under onsdagen rullade man ut Oscarsgalans röda matta och bjöd på glitter, glamour, champagne – och dans.

  • Publicerad 07:31, 24 aug 2018

En äldre herre med gråsprängt hår och kostym i italienskt snitt rör sig med lätta och lediga steg över dansgolvet. En piruett här, en kindpuss där.

– Det är Kaj Sörensen. Han har jobbat på Riche i 30 år och är nyinflyttad, säger Monica Nicolaisen, aktivitetssamordnare på Söndagsgården Vardaga i Farsta.

I kväll är det Oscarsgala på boendet för yngre och äldre personer med demenssjukdom. Elenor Åhlén, 80 år, har tagit plats under det vita partytältet på innergården.

– Å så fint de har gjort här, ungdomarna. Det är jättetrevligt på alla sätt och vis.

Ögonen lyser upp.

– Och så blir det kanske lite sång och dans, så länge man kommer hem sen, skrattar hon.

Sjätte året i rad

Monica Nicolaisen stressar omkring i en djupblå långklänning. Över halsen hänger ett silversmycke. Mellan välkomstkramarna och de sista förberedelserna berättar hon om glädjen hos de dementa, dagar som denna.

– De kanske inte kommer ihåg festen i morgon. Det här är för nuet och det är så mysigt att se hur det lyser i ögonen på dem.

De kanske inte kommer ihåg festen i morgon, det här är för nuet

Monica Nicolaisen

Monica Nicolaisen och Sigrid Eriksson, 95 år.

Det är sjätte året i följd som man ställer till med stor temafest.

– Förra året anordnade vi hippiefest. Då bestämde de att de ville ha chili con carne och sangria. Och så hade vi små chokladbitar i folie som liknade haschkakor. Men i år så ville vi göra något annat, något med mer glitter och glamour.

På hemmet bor 54 personer, men i kväll är det många fler som går eller rullar fram över röda mattan. Flera är uppklädda, några med ett glas champagne i handen, andra mumsande på snittar.

Klassiska låtar som väcker minnen

Sigrid Eriksson är 95 år och sjöng i kör under sina yngre dar. Tillsammans med ett drygt hundratal i publiken vickar hon foten till Doris Days träffsäkra Que Sera Sera, men när livebandet New Generation drar i gång Elvis 50-talsdänga Jailhouse Rock är hon uppe på tårna och svänger höfterna med Monica Nicolaisen i händerna.

– Konditionen är det inget fel på, skrattar hon.

Kvällens låtar är noga utvalda från filmer från förr. Tanken är att väcka liv i gamla minnen.

– Vi har gjort det här i många år och det är fortfarande oerhört givande, säger Lasse Lindros, basist och en av sångarna i New Generation.

– Man ser att de lyssnar och även om de kanske inte alltid kan sjunga, så ser man att de är med. De har fortfarande rytmen i sig när de dansar.

1974 var Lasse Lindros turnéproducent för Abba när de vann Eurovisionsfestivalen i Brighton. Nu stänger han och bandet festkvällen med allsång till Frank Sinatras signaturmelodi My Way.

– En gång till! En gång till! skanderar publiken.

Ikhlas Sahle med Elenor Åhlén, 80 år.