
Nyhet. "Det här är nytt för mig, det är trevligt, men jag måste nog uppleva det under lite längre tid" säger Bengt Näslund, 89. Men när glasögonen åker på sprider sig ett leende över läpparna. Foto: Mikael Andersson
Här får boende uppleva en virtuell verklighet – i glajjor
Klappa hästar i ett stall och åka båt medan sommarsolen bländar. Det kan grannarna på Flottiljens äldreboende göra – utan att lämna hemmet. Häng med till äldreboendet som börjat med VR-glasögon.
- Nyheter
- Publicerad 11:56, 20 dec 2019
Utanför glasväggarna är det decemberskymning i Barkarbystaden. Men inne på Flottiljens äldreboende är det halvmulen sommar; åtminstone i VR-glasögonen som Bengt Näsman, 89, bär.
– Det är en båt som är ute på sjön! Det spelas musik, och är lite mulet. Men solen bryter igenom, berättar han.
Bengt Näsman vrider på huvudet och räknar till att åtta personer finns ombord på båten, utöver honom själv.
VR står för virtual reality, alltså virtuell verklighet. När glasögonen är på är känslan att man själv är en del av till exempel filmen som visas, som är filmad i 360 grader. Det finns alltså något att titta på åt alla håll.
– Det är roligt. När man flyttade huvudet kunde man se mycket mer, jag såg ett stall med en häst och en ägare i. Det var riktigt mysigt, säger Gunborg Eklund, 88.
– Det är ett annat ljud än på tv, och det är som en filmkamera, förklarar Törje Dahlberg, 76.

Idéer. Törje Dahlberg, 76, har gott om idéer till vad för filmer man ska kunna se i VR. Här med Lotta Axelsson, aktivitetssamordnare, eller ”Flottiljens Micael Bindefeld”, som Törje säger. Foto: Mikael Andersson
Testas i liten skala
Två par VR-glasögon har funnits på äldreboendet sedan i höstas, och användningen är i uppstartsfasen. Det testas i mindre skala, för att få reda på vad de äldre önskar se.
– Det här är ett sätt att komplettera sociala aktiviteter, och få in kultur och upplevelser. Min tanke är att de äldre ska få uppleva VR. Jag älskar till exempel att gå i skogen, och om jag av någon möjlighet inte kan ta mig dit, är VR-glasögonen en möjlighet att uppleva skogen ändå, säger Elisabeth Helgöstam, samordnare för välfärdsteknik i Järfälla.
Kommunen jobbar på olika sätt med ny teknik inom äldreomsorgen, där VR-glasögonen är en del. Till glasögonen har kommunen gjort flera egna filmer, i ett stall, med en hundvalp, och filmen på båten som Bengt Näslund försjönk i.
Tanken är också att de äldre framöver ska kunna ta del av VR-klipp som finns på Youtube.
– Många skulle nog uppskatta att gå runt i 50-talets Stockholm eller Järfälla. Den möjligheten har vi inte än, men vi har många idéer, säger Lotta Axelsson, trivselsamordnare på Flottiljens äldreboende.

Modern teknik. Flottiljens äldreboende i Barkarbystaden och Viksjö äldreboende är först ut i kommunen att testa VR-glasögon i äldreomsorgen. Foto: Mikael Andersson
Stor kreativitet
För även om inte all teknik finns på plats än, är det inget fel på kreativiteten. Törje Dahlberg vill att det ska gå undan i sin virtuella verklighet.
– Det vore kul att åka berg- och dalbana, eller att vara kusk till en travhäst. Eller att stå mitt i en orkester och se ut över publiken. Och så vill jag vara på en rockkonsert. Och åka vattenskidor!
I nuläget är det framför allt de boende som är lite piggare som testat VR-glasögonen, men förhoppningen är att även demenssjuka ska kunna ha glädje av dem framöver. Vissa blir lite yra av att bära glasögonen, medan andra kan tycka att det är lite obehagligt att ha på sig dem, då glasögonen fästs över huvudet. Men så finns det de som Törje, som vill ha mer.
– Det är en ny generation äldre som kommer hit nu, med telefoner, datorer och Ipads. Många vill ha lite mer action, de tycker att det är för lugna filmer! Men djurfilmerna är rätt populära, säger Lotta Axelsson.